Je západní civilizace skutečně tak děsivě bezcitná vůči lidské bezmoci a neštěstí?

24. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nemohu si pomoct, ale skutečně mě děsí řada odmítavých postojů nejen některých osob, jež se jinak považují za “levicově orientované”, a to vůči hororům migrace z afrického pekla, které západní civilizace pomáhala vytvářet, počínaje umělým vytyčováním hranic tamních držav evropských koloniálních mocností, aby tak vyvolala spoustu lokálních konfliktů, přes destabilizaci hlavního shromaždiště zubožených lidských stínů v Libyi, až po vydržování lokálních diktátorů a ekonomickou pauperizaci v režii globálního kapitalismu.

Ano, je jistě pravda, že ne všechny migranty z černého kontinentu má na svědomí výše popsané, nicméně to nic nemění na skutečnosti, že je v jejích možnostech, ale i zájmu ZDE, pomoci drtivé většině z nich. Přestože mnozí argumentují, že spousta států Evropské unie na tom je po ekonomické stránce bídně a jejich „máteř“ sídlící v Bruselu nedokáže pomoct ani jim (totéž platí pro Spojené státy), proč by měly pomáhat nějakým zoufalcům z (relativně) vzdáleného kontinentu, kteří přece „odjakživa válčili a prali se mezi sebou“; jsme svědky rasistické relativizace cizího utrpení sahající až do doby, kdy „bílý muž“ zvedl své nelehké břímě, navíc pak fatální neznalosti pečlivě vypreparované historie.

Vezměme do úvahy fakt, že se o čtyři miliony palestinských uprchlíků, jejichž předkové byli vyhnáni naším cenným spojencem Izraelem, a kteří nebyli navzdory rezoluci Rady bezpečnosti číslo 194, odškodněni ani jim nebyl umožněn návrat do jejich domovů, „starají“ celé dekády mnohem chudší země na Blízkém východě. Kolik ze zhruba čtyř milionů uprchlíků z Iráku, na jehož okupaci se podílela i Česká republika, západní svět přijal „mezi své“? A pak tu máme ještě více nešťastníků opouštějících Sýrii, na jejž tragédii se vedle Assadova režimu podíleli spojenci Západu Saúdská Arábie, Katar a Turecko, ale i Západ sám přímou vojenskou podporou syrských rebelů ZDE.

A nyní probíhá americké bombardování pozic Islámského státu v Iráku a Sýrii, které kýžené cíle nesplňuje, neboť jeho bradatí hrdlořezové vraždí už i v evropském předsálí na severu Afriky. Kdo se zajímá o osud těchto lidských bytostí? Opět, jsou to především státy blízkovýchodního regionu, které toto břímě volky nevolky nesou na svých již tak obtížených bedrech.

Situace s uprchlíky po tisících umírajícími před našimi zraky v obrovské hřbitovní jámě, kterou nazýváme Středozemním mořem, přitom nemusí být zdaleka tak beznadějná jako situace na Blízkém východě. Je především nutno zastavit paniku. Jak se můžeme dočíst v Guardianu ZDE, minulý rok se podařilo 150 000 běženců dostat do Itálie, zatímco jich v moři utonulo 3500; je doopravdy nemožné, aby 28 členských zemí Evropské unie a Spojené státy, kde dohromady žije 800 milionů obyvatel, nebyly schopny „absorbovat“ tyto lidské bytosti, nehledě na fakt, že evropská a americká populace stagnuje, či v případě té první „vymírá“? Je západní civilizace skutečně tak děsivě bezcitná vůči lidské bezmoci a neštěstí?

0
Vytisknout
7931

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2015