Američtí senátoři debatují o Obamových pravomocech uzavírat smlouvy o volném obchodu

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Ve středu se Senát zabýval pravomocemi amerického prezidenta uzavírat dohody o volném obchodu. Zákonodárci se neshodují v otázce, které vyjednávací požadavky mají být v zákoně upravujícím pravomoci zahrnuty.

Finanční výbor debatuje o zákoně, který by dal prezidentovi pravomoci ohledně smlouvy o pacifické zóně volného obchodu, což má být největší zóna volného obchodu, jaká kdy vznikla. Zákon požaduje, aby prezident měl pravomoc smlouvu uzavřít bez pozdějších zásahů legislativy. Republikáni vesměs souhlasí, ale část Demokratů je vehementně proti.

Smlouva TPP má zahrnovat Austrálii, Brunej, Chile, Japonsko, Kanadu, Malajsii, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur, USA a Vietnam.

Nový zákon požaduje zjednodušený proces ratifikace smlouvy, kterou Obama vyjednává. Ten zákonodárcům brání vnášet do textu změny. Příznivci této procedury tvrdí, že bez ní prezident nebude věrohodným vyjednávacím partnerem. TTP podle nich umožní USA určovat pravidla globální ekonomiky pro 21. století namísto Číny. Kritici namítají, že smlouva maximalizuje zisky korporací, zničí pracovní místa i pracovní, environmentální a bezpečnostní standardy.

Zákonodárci do předkládaného návrhu vnesli takřka 150 požadavků, především v oblasti intelektuálního vlastnictví, pracovního práva a ochrany životního prostředí. Dlouho si stěžují, že obchodní smlouvy jsou vyjednávány v naprosté tajnosti.

Projendávaný návrh zákona předpokládá, že Bílý dům bude povinen předložit finální text smlouvy TPP 60 dní před podpisem.

Část levého křídla Demokratů spojená s odbory zaujímá ke smlouvě hostilní stanovisko a obává se, že otevře americký trh takovým způsobem, že dále oslabí již tak upadající výrobní sektor.

Republikáni se obávají nedostatků v oblasti měnové politiky.

Obama prosazuje návrh TPP proti odporu ve vlastní straně. Smlouva může ovlivnit až 40 % globálního HDP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5614

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2015