Car Putin a jeho kafkovská televizní show

17. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Putinské Rusko má nyní již dobře zavedenou tradici. Jednou ročně se prezident objeví na několik hodin v televizi a odpovídá na otázky podané publikem ve studiu, nebo telefonicky, internetem, SMS, píše Ingo Mannteufel.

Na první pohled tento typ komunikace s lidmi vypadá moderně a demokraticky. Po přezkoumání se ukáže, že nejde o občany hovořící s nejvyšším politickým zástupcem, jehož si zvolili. Spíše jde o vládce, jenž hovoří ke svým ruským poddaným.

Tato show je neúprosně režírována: Na počátku dostane prezident příležitost představit své hodnocení společenskohospodářské situace. Ve zkratce: Přišly těžké časy, ale vše má pod kontrolou.

Poté je dovoleno bývalému ministru financí Alexeji Kudrinovi, zastánci tržní ekonomiky, poukázat na nedostatky ruské ekonomické politiky. Jeho přísná, ale také starostlivě formulovaná kritika je poté Putinem napadena: Kudrin údajně vyzývá k příliš vážným škrtům v sociálním systému a blahobyt lidí mu neleží dostatečně na srdci.

V kontrastu s tím je Putin plný soucitu pro své krajany a dalších několik hodin to nepřetržitě prokazuje. Vyjadřuje podporu všem: Zemědělcům, pracovníkům v letecké dopravě, stavitelům kosmodromů, budoucím penzistům, nemocným, turistům na Krymu, a tak dále.

Politici rozdávající voličům spoustu slibů jsou v západních zemích také obvyklí. Nicméně tento typ komunikace mezi vládcem a ovládanými v Rusku poukazuje na ošidnost politického systému. K prezidentovi se neobrací sebevědomý vládce, který požaduje vysvětlení zvoleného zástupce. Spíše se ruský poddaný jednající jako pokorný petičník pokouší získat pomoc starostlivého cara.

A Putin používající paternalistickou rétoriku poddané ujišťuje, že se věci zlepší. Je smutnou skutečností, že Rusové vyčerpali všechny jiné možnosti. Demokratické instituce jako politické strany, volby a parlament jsou v Rusku jen prázdnými skořápkami.

S ohledem na původní demokratický účel převádět zájmy lidu v politiku jsou tyto instituce zbaveny podstaty a plně kontrolovány exekutivou.

Výsledkem je, že prezident vládne národu a je v tom podporován všemocnou byrokracií. Televizní show s otázkami a odpověďmi je tedy událostí zdůrazňující fakt, že demokratické způsoby jak uplatňovat vliv lidu na ruskou politiku neexistují.

Ukrajina a ruské vztahy se Západem byly v televizním vystoupení znovu a znovu zmiňovány. Nepřekvapivě Putin v zásadě ospravedlňoval svou dosavadní zahraniční politiku. Jeho slova naznačovala, že jeho přístup k Ukrajině a Západu by mohl být méně tvrdý. Popřel, že by Rusko považovalo Západ za nepřítele a tvrdil, že Kreml má zájem pouze o politické řešení konfliktu na Donbase.

Nicméně důvěra v integritu prezidenta Putina vážně utrpěla. Nakonec, Putin kdysi vyjádřil závazek respektovat ukrajinskou suverenitu a neanektovat Krym. A v protikladu k mnoha zprávám, fotografiím a videím opět tvrdil, že na Ukrajině nejsou ruští vojáci, což jeho důvěryhodnost rozhodně nevylepšilo.

Západ nyní posuzuje ruského prezidenta pouze podle jeho činů. Tváří v tvář slibům ohledně zlepšení sociální situace by Rusové udělali jen dobře, kdyby postupovali stejně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11085

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2015