400 lidí se utopilo při havárii lodi u libyjských břehů

15. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Asi 400 migrantů zemřelo při pokusu dostat se z Libye do Itálie, když se jejich loď převrhla. Informovali o tom přeživší. Jde jednu v řadě tragédií, při níž počet obětí letos rekordně narůstá.

Loď vezla celkem asi 550 lidí a zhruba 24 hodin po odplutí od libyjských břehů se potopila, svědčí zhruba 150 přeživších. Ti byli zachráněni a převezeni do jižní Itále, informuje organizace Save the Children.

Již před tímto neštěstím letos zemřelo více než 500 uprchlíků pokoušejících se překročit Středozemní moře. Ve stejném období loňského roku to bylo 47 osob, informuje ženevská Mezinárodní organizace pro migraci. Ti kdo přežili poslední katastrofu vesměs pocházejí ze subsaharské Afriky.

Humanitární organizace vyzývají EU, aby posílila hlídkové operace dříve, než během teplého letního počasí počet uprchlíků dále vzroste - a s ním i riziko dalších tragédií.

Podle pondělního vyjádření italské pobřežní stráže bylo zachráněno 2 851 osob, přičemž 9 jich zemřelo a 5 629 bylo zachráněno během víkendu.

Itálie, která čelí největšímu přílivu uprchlíků, je stále více znepokojena chaosem v Libyi, který velmi zvýšil počet prchajících osob. Libye má dvě znepřátelené vlády, složitě propletené miliční armády a podporu zde získávají islamisté.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7372

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2015