Světová banka přivítala vznik nové čínské rozvojové banky jako nástroj boje proti chudobě

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Světová banka plánuje spolupracovat s čínskou Asijskou bankou pro investice do infrastruktury (AIIB) v boji proti chudobě a při financování infrastrukturních projektů, konstatoval předseda Světové banky Jim Yong Kim.

Spojené státy jsou znepokojeny, že ve světě sílí diplomatický vliv Číny, a tak naléhají na různé země světa, aby se nepřipojovaly k bance AIIB a varují, že pravděpodobně banka nebude dostatečně zaručovat kvalitu životního prostředí a bezpečnost lidí.

Avšak více než 50 zemí světa, včetně Británie, Francie a Německa, se rychle připojilo k čínské iniciativě vybudovat multilaterální investiční banku s kapitálem 50 miliard dolarů, která bude financovat investiční projekty po celé Asii a plánuje zahájit činnost koncem letošního roku.

Ředitel Světové banky Jim Yong Kim řekl v úterý ve Washingtonu: "Vznikne-li správné prostředí a správné pracovní a nákupní normy, AIIB a Nová rozvojová banka, kterou založily země skupiny BRICS, mají potenciál stát se velkými novými silami při hospodářském rozvoji chudých zemí a vznikajících trhů."

Rozvojové země skupiny BRICS - Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika - také budují rozvojovou instituci, avšak projekt je postižen vzájemnými neshodami ohledně financování a managementu.

"Pokud skupina Světové banky, další mnohostranné banky a tyto nové rozvojové banky vytvoří aliance, budou navzájem spolupracovat a podporovat rozvoj, budeme z toho mít všichni prospěch, zejména chudí a nejzranitelnější lidé," řekl Kim, jehož do čela Světové banky nominovaly Spojené státy.

USA se k bance AIIB nepřičlenily, ale konstatují, že podporují spolufinancování jejích rozvojových projektů a existující instituce, jako je Světová banka a Asijská banka pro rozvoj, aby se zajistilo, že jsou dodržovány příslušné normy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7409

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2015