USA jsou "znepokojeny" íránskými zbraněmi v Jemenu

27. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Bílý dům ve čtvrtek vyjádřil znepokojení na údajnou rolí Íránu v podněcování násilí v Jemenu.

Zatímco Saúdská Arábie zahájila ofenzívu s cílem porazit proíránské povstalce kontrolující většinu Jemenu, představitelé americké Rady pro národní bezpečnost sdělili AFP, že počínání Teheránu je destabilizující a ohrožuje jemenskou vládu.

"Jsme znepokojeni íránskými aktivitami v Jemenu a zprávami o proudu íránských zbraní do Jemenu," prohlásil Alistair Baskey.

Šíitští povstalci se zmocnili několika měst a útočí směrem na přístav Aden, kde se zdržoval prezident Hádí, než uprchl na území Saúdské Arábie.

Bílý dům současně konstatoval, že nemá informace o řízení a velení povstalců ze strany Íránu.

Spojené státy oznámili, že poskytují "logistickou a zpravodajskou" podporu vojenské operaci vedené Saúdy. Podle amerických představitelů to může znamenat letecké tankery a letecké radary včasného varování.

Společný plánovací tým operace působící z neznámé základny v Saúdské Arábii zahrnuje asi tucet příslušníků amerických ozbrojených sil a koordinuje americkou pomoc silám států Perského zálivu. A patrně v příštích dnech dojde k rozšíření tohoto týmu.

Vyjednavači z šesti zemí se právě účastní jednání s Íránem o kontrole jeho jaderného programu. Američtí představitelé tvrdí, že události v Jemenu, kde Írán podporuje povstalce a USA interventy, rozhovory o jaderném programu údajně neovlivní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8217

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2015