Rusko oslavilo výročí anexe Krymu a připravuje další anexi

19. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin pochválil "neuvěřitelné vlastenectví" ruského lidu a protektorát Jižní Osetie podepsal s Kremlem smlouvu o začlenění do Ruska

Rusko oslavilo ve středu první výročí své anexe Krymu, který odebralo Ukrajině, koncertem pod širým nebem v Moskvě, kde k davům promluvil Vladimír Putin. Uvedl, že ruský lid svou podporou anexe Krymu projevil "neuvěřitelné vlastenectví". Anexe Krymu je "historickým návratem domů". Putinova osobní popularita dosáhla v Rusku za poslední rok rekordní výše.

"Rozumíme, že Krym není jen tak nějaké území, ať je strategicky jakkoliv důležité," řekl Putin. "Byla to záležitost milionů Rusů, našich spoluvlastenců, kteří potřebovali naši pomoc a podporu."

Rok po anexi Krymu přiznal Putin v televizním dokumentu, který se vysílal v neděli večer, že Krym anektovalo Rusko prostřednictvím invaze ruských vojáků v rámci dobře plánované operace. Předtím tvrdil, že Kreml pouze reaguje na lidové hnutí na samotném Krymu.

Ruská televize podporuje novou "vlasteneckou" náladu v zemi a Dmitrij Kiselev, šéf významné státní tiskové kanceláře, konstatoval, že výročí anexe Krymu by mělo být "pro všechny Rusy oslavou". Dodal, že Putin ve zmíněném dokumentárním filmu projevil "obrovskou upřímnost" a měl by se v tom stát vzorem všem státníkům všude na světě.

Mezitím se Rusko připravuje na další anexi cizího území. Šéf Jižní Osetie Leonid Tibilov ve středu v Kremlu s Ruskem podepsal smlouvu o "spojenectví a integraci". Smlouva včleňuje bezpečnostní služby, armádu, ekonomiku a pohraniční stráže v Jižní Osetii do těchto sektorů v Rusku. Západ dohodu odsoudil a poukázal na to, že porušuje územní integritu Gruzie a mezinárodní právo.

Stihačky NATO ve středu vzlétly k osmi ruským stihačkám, a třem ruským dopravním letadlům v mezinárodních vodách nad Baltským mořem, uvedlo litevské ministerstvo obrany. "Civilní letecká doprava nad Baltským mořem byla ohrožena v důsledku neoznačeného způsobu, jak ruská letadla letěla," konstatoval mluvčí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13468

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015