Proč je Švédsko jedinou západní zemí, jež se postavila Saúdské Arábii

13. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Švédská vláda se tento týden rozhodla zrušit desetiletou smlouvu o prodeji zbraní Saúdské Arábii. Krok následoval po stížnosti ministryně Margot Wallströmové, že Saúdové zablokovali její vystoupení o demokracii a lidských právech na setkání Ligy arabských států v Káhiře.

Napětí mezi Stockholmem a Rijádem se ještě vyhrotilo, když Saúdové ve středu odvolali velvyslance. Ministryně publikovala text připraveného projevu, který se nevztahoval konkrétně k Saúdské Arábii, ale vyzýval k reformám v oblasti ženských práv. Nicméně Rijád tato vyjádření přesto odsoudil coby "urážlivá" a "vměšování do vnitřních záležitostí".

Saúdská Arábie jen vloni nakoupila švédské zbraně za zhruba 39 milionů dolarů. Nedávno se ropné království stalo největším světovým dovozcem zbraní (a také dárcem masivních grantů na nákup výzbroje pro země jako Egypt či Libanon - pozn. KD). Pro Švédsko byla třetím největším nezápadním zákazníkem.

To že se švédská středolevicová vláda rozhodla riskovat takovou ztrátu a hněv prominentních byznysmenů představuje významný moment. Po celá desetiletí Západ kvůli masivním zásobám saúdské ropy a strategické pozici země na Blízkém východě Saúdskou Arábii prakticky nekritizoval, navzdory drakonickým náboženským zákonům a příšernému skóre režimu v oblasti lidských práv.

Ropná monarchie nyní hromadí obrovský arsenál v obavě z geopolitických změn na Blízkém východě. Zatímco Washington hledá spojence ve válce s "islámským státem", vycházejí najevo jeho dvojí standardy v oblasti lidských práv a demokracie. Po stínání rukojmích islamisty spojenecká Saúdská Arábie začala také stínat vězně.

Američtí politici rutinně kritizují situaci v Íránu, ale Saúdská Arábie je ještě méně demokratickým státem. Navíc jde o hlavní inkubátor orthodoxního salafismu, který sehrál unikátní roli při vzniku fundamentalistických teroristických uskupení.

Švédská ministryně zahraničí se naopak ukázala být političkou, jež se nebojí zaujmout morální pozici. Saúdové zřejmě byli znepokojeni, protože vloni se Švédsko postavilo na jedno z předních míst při uznávání nezávislosti Palestiny. Wallströmová tehdy prohlásila, že tento krok byl zamýšlen jako "podpora těch, kdo věří v jednání a ne násilí", avšak byl široce interpretován coby políček pravicové izraelské vládě Benjamina Netanjahua.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10188

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2015