Švédsko rozhodlo o remilitarizaci Gotlandu

13. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Švédská vláda rozhodla o remilitarizaci Gotlandu. Jedná se o největší švédský ostrov dlouhý zhruba 175 km a široký 50 km, z nějž lze potenciálně ovládat značnou část Baltského moře. Od roku 2005 zde nebyly umístěny žádné vojenské jednotky.

Švédsko rozhodlo vyslat na Gotland znova vojáky kvůli narůstající agresivitě Ruska. Ministr obrany Peter Hultqvist prohlásil, že doporučí umístit na ostrov ležící v poloviční vzdálenosti mezi pevninským Švédskem a Lotyšskem zhruba 150 vojáků. Dojde rovněž k zintenzívnění vojenských cvičení zahrnujících armádu, námořnictvo i letectvo.

"Gotland má v Baltském moři strategickou polohu a je to také znamení vnějšímu světu, že uznáváme velkou důležitost Gotlandu. Vše co děláme je součástí zdůraznění švédské suverenity," sdělil ministr listu Dagens Nyheter.

Pobaltské státy, jež se obávají nárůstu ruské aktivity a vlivu v regionu, znervózňovala absence vojáků na Gotlandu, podobně jako je znepokojuje neutrální status Švédska. Existují obavy, že by Rusko mohlo Gotland doslova v řádu minut obsadit a umístit na něj výkonné protiletadlové a protilodní zbraně, což by velmi zkomplikovalo přísun jednotek NATO do Pobaltí v případě ruského útoku.

Podle Hultqvista nyní Švédsko umístí na Gotland vojáky a kromě toho také posílí místní jednotky domobrany.

Remilitarizace Gotlandu je součástí plánů nové středolevicové vlády na posílení národní obrany. Za tímto účelem bude během pěti let vynaloženo v přepočtu 717 milionů dolarů.

Program zdůrazňuje úroveň znepokojení kvůli ruskému chování na Ukrajině a v Baltiku. Ruská letadla narušovala vzdušný prostor a nacvičovala bombardování Stockholmu, zatímco loňský hon na ponorku je široce považován za reakci na přítomnost ruských plavidel. Proto budou posíleny také kapacity pro protiponorkové operace.

Zákon o posílení obrany projedná parlament koncem dubna. Středolevicová koalice v něm má většinu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8402

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2015