Jaký má Kreml prospěch z Němcovovy smrti

1. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

I když měl Němcov doktorát z fyziky, byl to v podstatě člověk, který nechával věci jednoduché. Vždycky dával přednost svobodě před diktaturou, míru před válkou, počestnosti před korupcí, důstojnosti před ostudou a pravdě před lžemi. Kromě toho byl přesvědčen, že tyto prosté ideály nakonec v Rusku zvítězí, ale bude to vyžadovat odvahu a úsilí lidí, jako byl on sám, píše v deníku Financial Times Sergej Gurjev, bývalý rektor Nové hospodářské školy v Moskvě, který nyní vyučuje ekonomii v Paříži.

Němcov, čelný opoziční politik, byl usmrcen za své projevy proti ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi, za své protikorupční investigace a za svou klíčovou roli v ruské opoziční politice.

Jen ten může tvrdit, že k této vraždě došlo bez vědomí Kremlu, kdo ignoruje, kde k ní došlo. Rudé náměstí je trvale střeženo desítkami uniformovaných i tajných policistů. Na obou koncích mostu, kde byl Němcov zastřelen, jsou trvale přítomny hlídky dopravní policie. Most vede k té části Moskvy, kde je zvlášť hustý provoz. Daná oblast je pod přísným dohledem a pouhé dva dny před demonstrací, organizovanou Němcovem, byla jistě také pod přímým vládním dohledem.

Vrazi museli vědět, že je policie nebude pronásledovat. Kdyby to byli obyčejní vrazi, bývali by si vybrali jiné místo, například Němcovův byt, kam v pátek večer směřoval. Způsob, jak byl Němcov usmrcen, naznačuje, že se na jeho vraždě přímo podíleli lidé vysoce postavení v Putinově režimu.

Putinova popularita je v současnosti v Rusku tak velká v důsledku silné cenzury, propagandy a četných volebních podvodů. Není pochyb, že by Němcov nad Putinem zvítězil ve veřejné debatě. Není překvapivé, že se takové debaty nikdy nekonaly - Putin s opozicí nediskutuje. Jak se zhoršuje ruská hospodářská situace, ruská vláda stále intenzivněji kontroluje média a utlačuje opoziční organizace. Diktátorské režimy mohou přežít jen potud, pokud je většina veřejnosti přesvědčena, že vládce je lepší, než by byla alternativa. Proto je nutno opozici umlčet - zejména když hospodářská krize naznačuje, že režim selhal.

V důsledku svých minulých volebních úspěchů byla Němcovova strana jedinou opoziční skupinou, které mělo být legálně povoleno účastnit se parlamentních voleb v roce 2016. Němcovova účast ve volbách by se stala přirozenou platformou pro nejrůznější protiputinovské a prozápadní opoziční síly. Němcovova vražda tento problém pro Putina vyřešila. Němcovovou vraždou spálil Putinův režim poslední mosty k svým liberálním oponentům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9844

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2015