Tsipras: "Vyhráli jsme bitvu, ale budoucnost bude obtížná"

21. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecký premiér Alexis Tsipras tvrdí, že jeho země zvítězila v důležité bitvě, ale musí ještě vyhrát celou válku. Řeckému národu dále řekl, že před jeho protiškrtovou vládou nyní leží nejtěžší práce.

Páteční dohoda s Euroskupinou, která nyní závisí na tom, že Atény musejí do pondělka navrhnout reformy přijatelné pro EU a MMF, má být překlenovacím mostem, který by umožnil Řecku opustit nenáviděnou éru mezinárodního dohledu a tvrdých škrtů a přejít k období růstu, které chce vytvořit nová řecká vláda.

"Podařilo se nám dosáhnout toho, aby Řecko zůstalo ve stoje a zachovalo si svou důstojnost, řekl Tsipras a dodal, že dohoda skoncovala s očekáváním, že Řecko škrty vytvoří nerealistické rozpočtové přebytky, jak přislíbil jeho předchůdce. "V podstatě to ruší éru škrtů. Za několik málo dnů jsme toho dosáhli hodně, ale máme před sebou dlouhou cestu. Dosáhli jsme rozhodného kroku změnit v eurozóně kurs. Nyní vstupují jednání do nové, efektivní fáze."

Avšak Tsipras bude nucen čelit protestům od své vlastní strany.

Řecku se páteční dohodou podařilo zabránit před odchodem z eurozóny, avšak za vysokou cenu. Navzdory pozitivnímu spinu řecké vlády, Atény byly donuceny k podstatným ústupkům. Musely se vzdát požadavku na snížení svého obrovského dluhu.

V sobotu však zavládl v Aténách široký konsensus, že řecká vláda souhlasila s nejlepší možnou ze špatných dohod, které jí byly nabídnuty. Potíž byla, že z Řecka obrovskou měrou utáíkal kapitál, podle odhadů v pátek z řeckých bank odešla miliarda euro, a tento úprk kapitálu bylo nutno zastavit.

"Získali jsme čas," řekl v sobotu vládní mluvčí Gabriel Sakellaridis. "Řecká ekonomika a řecká vláda nebyly uškrceny, což byl možná původní politický plán z center v zahraničí i doma."

Ministr financí Janis Varoufakis čelil chaotickému útoku na banky v úterý, po pondělním svátku v Řecku, kdyby v pátek nedošlo k dohodě, a nyní zdůraznil, že páteční dohoda by měla držitele vkladů uklidnit.

Evropští činitelé poukázali na to, že jádrem problému byl do značné míry osobní konflikt mezi německým ministrem financí Schaeublem, jemuž jde Varoufakis svou neformálností nesmírně na nervy a nedůvěřuje mu. Při pátečním jednání se Varoufakis choval co nejskromněji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6953

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2015