Guardian: Řecko se vzdalo Bruselu

19. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecko ustoupilo intenzivnímu nátlaku svých partnerů v eurozóně a bude dál provádět vládní škrty. To je, otevřeně řečeno, jediný způsob, jak je možno interpretovat informaci, že Řecko oficiálně požádalo o půlroční prodloužení své dosavadní dohody s eurozónou. Už nikdo nepředstírá, že by měla být ta dohoda nahrazena novou, mírnější dohodou bez podmínek. Nenáviděná Trojka Evropské centrální banky, Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu bude dalšího půl roku dohlížet na řeckou ekonomiku, to je něco, co bylo až do teď pro stranu Syriza naprosto nepřijatelné.

Řecká vláda má vlastní požadavky. Chce vyjednat novou prorůstovou dohodu na dobu čtyř let do roku 2019. Požaduje o mírnější podmínky splácení dluhů a chce být schopna odstranit humanitární krizi, kterou v Řecku způsobil během poslední pěti let kolaps ekonomiky, která se tam zmenšila o 25 procent.

Žádné z těchto požadavků nejsou nerozumné. Ano, jsou všechny naprosto rozumné. Jak na to poukázal Dhaval Joshi z instituce BCA Research, za každé jedno euro, které řecká vláda ušetřila prostřednictvím vládních škrtů nebo prostřednictvím zvýšených daní, se řecká ekonomika zmenšila o 1,20 euro. Škrty způsboily, že poměr zadluženosti Řecka vůči HDP stoupl. Je nezbytně nutné změnit strategii.

Jenže Syriza nedostane, co potřebuje. Ostatní Evropa nechce s Alexisem Tsiprasem a jeho ministrem financí Janisem Varoufakisem vyjednávat. Chce jejich kapitulaci.

A jak to vypadá, taky tu kapitulaci dostane. Tsipras má dvojí velkou slabost. Zaprvé, Řecko trpí úprkem kapitálu a je závislé na nouzové pomoci od ECB pro své banky. Tato podpora může být zrušena každou chvíli.

Zadruhé, a to je zjevně významnější, Řecko nepoužilo svou nejmocnější zbraň - hrozbu, že opustí eurozónu. Taková hrozba by Brusel a Berlín skutečně poděsila. Chce euroskupina opravdu riskovat chaos, vzhledem k nepevnému stavu ekonomiky? Chce Angela Merkelová skutečně vstoupit do historie jako německá kancléřka, která zrušila půl století historie evropské integrace?

Bez této hrozby eurozóny nemusí Tsiprasovi nic nabízet a taky mu to nenabídne, varuje redakční komentář deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8556

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015