Německo zahájilo přípravu Bílé knihy o obraně

18. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Jaká je mezinárodní role Německa a co to znamená pro Bundeswehr? Experty i občany vláda vyzývá, aby se podíleli na debatě o německé bezpečnostní politice a budoucnosti ozbrojených sil.

Vždy po několika letech německá vláda definuje vodítka pro bezpečnostní politiku v takzvané Bílé knize, nazvané podle barvy desek. Poslední edice pochází z roku 2006 a předchozí vznikla v roce 1994.

V globalizovaném a rychle se měnícím světě vedou takové dlouhé intervaly k zásadním změnám dokumentu. V roce 1994 bylo nejvýznamnější událostí sjednocení Německa. Další edice byla ovlivněna útoky z 11. září 2001 a Afghánistánem. Rusko bylo definováno převážně jako partner a o událostech Arabského jara se dosud nic nevědělo.

Mezitím se svět změnil: Na Ukrajině zuří válka, Rusko a NATO se k sobě chovají, jako by Železná opona nepadla, a Německo dodává zbraně Kurdům bojujícím s "islámským státem".

Nová Bílá kniha na jednom z předních míst redefinuje vztahy s Ruskem. Německo, varuje dokument, si nesmí dělat iluze: Vladimir Putin chce, aby mezinárodně uznávaná pravidla a zaručená práva byla nahrazena dominancí a sférami vlivu. "Nová politika Kremlu odstartovala dlouho před krizí na Ukrajině a bude se nás týkat velmi, velmi dlouho," vysvětluje ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Na tiskové konferenci v Berlíně u příležitosti zahájení kompilace dokumentu ministryně současně dodala, že je důležité jednou v budoucnosti obnovit s Ruskem vztahy na základě spolehlivého sousedství.

Příští rok a půl budou na dokumentu pracovat dvě stovky mezinárodně uznávaných politiků, výzkumníků, mediálních a průmyslových expertů. Bundeswehr a další armády NATO mají debatovat o budoucí německé bezpečnostní politice na workshopech, konferencích a veřejných slyšeních. Nová redakce dokumentu by měla být publikována v létě roku 2016.

Občané předkládají své myšlenky, návrhy a kritiku na fóru na zvlášť pro to určené webové stránce. Ministryně tak reagovala na výtky, že v Německu dlouho chybí reálná politická debata o bezpečnostní politice a že role Bundeswehru není vztažena ke konkrétním krizovým situacím.

Německo nyní zvažuje výraznější mezinárodní angažmá ve vojenské oblasti. Debata se v zásadě točí kolem role "středně velké mocnosti", která spolu s ostatními brání a rozvíjí evropský i mezinárodní řád. Německo nemůže hrát na mezinárodní scéně roli sólisty, na to je příliš malé; na druhé straně zatím neplní ani ty úkoly, které by s ohledem na své možnosti plnit mohlo.

V budoucnosti nebudou již obecně vyloučeny ozbrojené operace Bundeswehru, každý konflikt či každá krize budou pečlivě vyhodnoceny a podle výsledku se operace budou navzájem lišit. Bílá kniha definuje pouze základní kapacity Bundeswehru, které jsou třeba pro modernizaci a zvládnutí příštích požadavků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8035

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015