Západ se musí naučit žít s Putinem, varuje bývalý šéf britské MI6

16. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Sir John Sawers, bývalý šéf britské rozvědky MI6, varoval před zvyšováním nátlaku na Vladimíra Putina ohledně Ukrajiny a upozornil, že jakákoliv mocenská změna v Kremlu "může být velmi pravděpodobně k horšímu".

Západ se bude muset naučit s Putinem žít, ať to vypadá jakkoliv nepřijatelně, řekl Sawers v přednášce na King's College v Londýně. Provokovat Putina by mohlo prohloubit bezpečnostní krizi v Evropě.

"Ukrajinská krize se už netýká jen Ukrajiny," zdůraznil. "Je to nyní daleko větší, daleko nebezpečnější krize, mezi Ruskem a západními zeměmi, týká se hodnot a pořádku v Evropě."

Sawers upozornil, že Rusko má obrovský jaderný arzenál a Putin chce tyto zbraně využívat k prosazování své moci. Rusko sice zjevně opustilo evropské hodnoty, avšak, řekl Sawers, "jednáme s Ruskem, jaké máme, nikoliv s Ruskem, jaké bychom chtěli mít."

Západ "by mohl vystupňovat svou reakci proti Rusku. Poskytnout zbraně Ukrajině, aby se mohla bránit. Zavést přísnější sankce. Ale jak bude Putin reagovat?" ptal se Sawers a dodal:

"Dokud bude Putin pohlížet na tento problém z hlediska vlastní bezpečnosti Ruska, bude připraven zajít dál než my. Takže bude reagovat další eskalací bojů. Možná kybernetickými útoky proti nám. Na Ukrajině už zahynuly tisíce lidí. Mohly by to být desetitisíce. A co pak?"

Pokračoval: "Ukrajinci očekávají, že jim pomůžeme, aby mohli přijmout pořádek a hodnoty, jaké máme zde v moderní Evropě. Oni i my ale možná skončíme s novým ochromujícím zmrazeným konfliktem na Ukrajině, který potrvá dlouho do budoucnosti. To je pro Ukrajinu strašlivý výsledek. Ale možná je to nejméně špatný dosažitelný výsledek."

Sawers dodal, že úsilí německé kancléřky Angely Merkelové o nastolení příměří si zaslouží plnou podporu Západu. Varoval dále:

"Ke konvergenci mezi Ruskem a Západem, v kterou jsme doufali po ukončení studené války, nedojde, zatímco bude Putin u moci. Teď to už víme. Jakákoliv mocenská změna v Rusku v blízké budoucnosti může být ještě k horšímu. Zvládání vztahů s Ruskem bude definující problém evropské bezpečnosti po dlouhá léta do budoucnosti."

Sawersovy výroky odrážejí názory převážné většiny britského bezpečnostního establishmentu, který, s výjimkou několika bývalých generálů, doporučuje ohledně Ukrajiny opatrnost a uznává, že Británie se stahuje z mezinárodních intervencí.

Sawers poznamenal: "Když vznikla krize v Libyii, nechtěli jsme zůstávat v nečinnosti, když Kaddáfí likvidoval slušné Libyjce požadující ukončení diktatory. Ale nechtěli jsme se nechat zatáhnout to problémů Libye vysláním pozemních vojsk. Nikdo to neřídil. Výsledek? Rostoucí chaos, kterého zneužívají fanatici."

Sawers dodal, že "především kvůli Edwardu Snowdenovi", "jsme všichni více ohroženi terorismem a kybernetickými útoky, hlavně protože technologické firmy omezily "předchozí tichou spolupráci s výzvědnými úřady".

Opakoval svůj apel, aby technologické společnosti, vlády a veřejnost navzájem spolupracovaly. "Nikdo z nás si nemůže dovolit, aby teroristé zneužívali Facebooku a sociálních médií k přípravě svého příštího útoku, při vědomí, že je nikdo nemůže sledovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9452

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2015