Bojuje se dál u Debalceva

15. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Moderátor Mark Mardell, pořad rozhlasu BBC The World This Weekend: Krátce před začátkem vysílání jsme hovořili s reportérem listu Daily Telegraph na východní Ukrajině Rolandem Eliphantem.

Roland Eliphant: Hovořím s vámi z města jménem Arťomovsk, které je velkým ukrajinským městem před frontovou linií, před Debalcevem, kde drží svá postavení obklíčené ukrajinské jednotky proti separatistickým jednotkám. Včera večer nám sdělil velitel separatistů, že on nebude příměří v Debalcevu respektovat, protože považuje Debalcevo podle dohody z Minsku za území separatistů. Takže bude bojovat dál, dokud se Ukrajinci nevzdají. Měl jsem dnes možnost jet s ukrajinskou armádou opravdu blízko té frontové linie a dělostřelecká palba tam pokračuje, boje tam pokračují. Přicházejí zprávy o mrtvých a raněných, lidé se stále ještě stávají obětmi.

Mark Mardel: To byl Roland Eliphant z Daily Telegraphu. Náš reportér Ian Pannel projížděl v neděli dopoledne oblastmi, o které se nejvíce bojuje, a dorazil do Doněcku. Jak situaci hodnotíte?

Ian Pannel: V první řadě je nutno vzít v úvahu širší obraz. Existuje jeden konkrétní bod konfliktu, tam, kde byl Roland, a tam, kde my jsme byli dnes dopoledne, i když my jsme byli na vzbouřenecké straně. Obecně řečeno se příměří dodržuje. V Doněcku je ticho, dělostřelecká palba ustala a lidé vyšli do ulic a těší se pár nesmělými okamžiky míru. Avšak tam, kde jsme my byli dnes dopoledne, v Ugligorsku, což je u Debalceva, na vzbouřenecké straně, slyšeli jsme odpalování dělostřeleckých granátů i dělostřelecké granáty, které přilétaly z druhé strany. Bylo to stále ještě velmi napjaté a ukazuje to křehkost tohoto příměří. Bude možné udržet tento konflikt lokalizovaný? Budou těžké zbraně staženy? To uvidíme do dvou dnů. Ale vzbouřenečtí bojovníci, s nimiž jsme mluvili, to říkali jasně. Říkali, že prostě přišli o příliš mnoho krve, bude to trvat celé generace, než se zapomene, k čemu tady došlo. Splní podmínky příměří a stáhnou těžké zbraně, ale to je tak všechno. Neplánují se nikam odebrat a neplánují vzdát se území. Pokud nebudou mít pocit, že je toto příměří pro ně prospěšné, existuje riziko, že se rozloží stejně jako to předchozí.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 16.58) ZDE

0
Vytisknout
9858

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2015