Po celé Evropě vzrostly ceny akcií v naději, že se Řecko přibližuje dohodě o svém dluhu

11. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Ceny akcií na finančních trzích stouply navzdory varování z Berlína, že se nepřipravuje žádná dohoda mezi novou řeckou vládou a jejími partnery v eurozóně

Navzdory varování z Berlína, že žádná dohoda nebyla zatím uzavřena, se ceny akcií na finančních trzích zvýšily v očekávání prvního zasedání euroskupiny - 19 ministrů financí ze zemí, které používají jednotnou evropskou změnu - které se má konat v Bruselu ve středu.

Akcie řeckých bank posílily o 20 procent poté, co řecký ministr financí Janis Varoufakis zdůraznil, že usiluje o překlenovací půjčku, která by mu poskytla půl roku na vyjednání nových podmínek s věřiteli.

Podle zpráv Varoufakis souhlasí se 70 procenty podmínek splácení dluhu, uvalených na Řecko, a usiluje o uvolnění rozpočtových omezení, aby mohl zrušit politiku škrtů.

Varoufakis konstatoval, že jeho tým pracuje ve dne v noci ve snaze dosáhnout dohody: "Nebudeme dogmatici. Jsme připraveni jednat o všem s výjimkou dvou věcí - pokračování a prohlubování této nekončící deflační dluhové spirály. Zadruhé nepřestaneme tento program kritizovat."

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble neočekává ve středu žádnou dohodu. Uvedl, že Řecko si musí vyřešit samo vlastní problémy.

Objevily se také známky, že Evropská komise je iritována tím, co vidí jako pokusy Řecka vynutit si v Bruselu rychlou dohodu. Evropská komise zdůraznila, že se žádná dohoda nepřipravuje.

V úterý nicméně stoupla řecká burza o 8 procent a to povzbudilo i jiné evropské burzy. Akcie stouply v Itálii o 1,7 procent, ve Španělsku o 1,3 procenta a o něco pod 1 procento ve Francii a v Německu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6682

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2015