Ukrajina: Demence, nebo pokrytectví evropských politiků?

10. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V pondělí 9. února večer ofenzíva (pro)ruských jednotek vedla k obsazení sídla Lohvynove v ukrajinském Donbasu. Tím došlo k uzavření tzv. Debalcevské kapsy, v níž je nyní obklíčeno 4 - 5 000 ukrajinských vojáků. Až ve středu představitelé Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny začnou jednat o "míru", jedna ze stran bude držet druhé nůž pod krkem a dvě další budou nehledě na krasořečnění nečinně přihlížet. Protože bylo stanoveno jako článek nejnovější politické věrouky, že konflikt na Ukrajině "nemá vojenské řešení" a "mohl by nebezpečně eskalovat".

Obdobná situace nastala již v září loňského roku. Těsně před jednáním v Minsku došlo k uzavření "Ilovajské kapsy" s necelou tisícovkou ukrajinských vojáků, což diplomaticky řečeno poněkud oslabilo vyjednávací pozici ukrajinské strany. Jednání nakonec legitimizovala územní zisky "separatistů" dosažené s pomocí ruského "nájezdu" a tím splnila svou úlohu, aniž došlo k sebemenšímu pokusu Moskvy realizovat přitom uzavřené dohody obsahující některé omezující závazky. Teď se opakuje totéž. Angela Merkelová tvrdí, že neexistuje jiné než diplomatické řešení situace, ačkoliv Vladimir Putin opakovaně světu názorně předvádí, jak se mu vojenská řešení skvěle osvědčují. Toto kolo jednání tedy legalizuje zisky ze zimní ofenzívy a dohody budou plněny přinejlepším velmi krátce, pokud vůbec - než skončí jarní rasputica a jednotky seberou síly k dalšímu skoku vpřed na ukrajinské území.

Ofenzivy pohlcují ukrajinské území v rytmu žabích skoků přerušovaných frenetickým hromaděním zásob a přísunem čerstvých jednotek z Ruska.

Není vůbec obtížné si všimnout rytmu a rutiny dobyvatele. Není vůbec těžké pochopit, že se opakuje totéž co na podzim, pouze ve větším měřítku.

Jsou evropští politici skutečně tak neuvěřitelně hloupí, jak vypadají? Věří opravdu tomu, co říkají? Vážně se pokoušejí prostřednictvím rituálního diplomatického zaříkávání zastavit dobyvačné tažení vedené silou zbraní?

Nebo jde jen o zoufalé úsilí předstírat voličům, že mají na události vůbec ještě nějaký vliv?

0
Vytisknout
12693

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2015