Právo na zbraně

9. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Suverénní, mezinárodně uznávaný stát má povinnost přijmout opatření proti pachatelům násilí. Kdo toto právo popírá, podporuje beztrestnost, napsal Dominic Johnson pro Taz.de.

Státní monopol na násilí je jedním ze základů právního řádu. Suverénní, mezinárodně uznávaný stát má nejen právo, ale i povinnost jednat proti ozbrojeným skupinám, které bojují proti ústavnímu pořádku na jeho území. Není tedy pochyb, že vláda musí přijmout opatření proti ozbrojeným milicím na svém území, a to i vojenskými prostředky - s ohledem na zákon.

To platí pro Irák v boji proti tzv. "islámskému státu", jakož i pro Nigérii v boji proti Boko Haram, pro Mexiko v boji proti drogovým kartelům a samozřejmě pro Ukrajinu v boji proti tzv. "lidovým republikám". Kdo popírá práva vlády, chce zmařit základy mezinárodního řádu a podporovat beztrestnost. Tyto samozřejmé pravdy jsou často zapomenuty v diskusi o tom, zda Ukrajině dodat zbraně.

Samozřejmě, kdo je v zásadě proti dodávkám zbraní kamkoliv, bude opět proti. Ale tento přístup funguje pouze potud, pokud neuvedete nic konkrétního. Průzkumné a zbraňové systémy, které slouží vlastním ozbrojeným silám a lépe chrání civilisty před útoky - od průzkumných bezpilotních letounů až po radarové systémy - nelze srovnávat s útočnými zbraněmi používanými proti bezbrannému obyvatelstvu, s tím, co Rusko dodává režimu v Sýrii.

Obavy z eskalace a závodů ve zbrojení jsou oprávněné. Ale v tomto konkrétním případě jsou neopodstatněné. Spirála násilí vyplývá ze skutečné vojenské nerovnováhy. Je-li cílem nalézt politické řešení na Ukrajině, cestou k němu nebude, pokud jedna strana - milice na východě - je neustále zásobována z Moskvy, kdežto druhá - legitimní vláda - zůstává bez pomoci. Tato cesta nevede k politickému řešení, ale otevřeně upřednostňuje vojenskou eskalaci separatistů.

Politické řešení na východní Ukrajině je možné pouze v případě, že ozbrojené skupiny budou zablokovány vojenskou cestou - to znamená, když bude ukrajinská armáda dostatečně silná, aby v zárodku odrazila jakýkoliv útok. To není jen otázka techniky. Ale tato otázka k tomu patří.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
10729

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2015