Alexis Tsipras ve vzdorném projevu o politické strategii své vlády:

Nezaměstnaným dáme přednost před věřiteli

8. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil v projevu zahájení protiškrtového programu své vlády. Zdůraznil, že jeho vláda dá přednost chudým a nezaměstnaným občanům před mezinárodními věřiteli, kteří půjčili Řecku více než 300 miliard dolarů.

Ve svém prvním projevu v parlamentě Tsipras zdůraznil, že jeho vláda nemá právo prodloužit pětiletou "záchrannou" dohodu, která Řecku vnutila politiku drastických škrtů, a dodal, že má povinnost "nezklamat" ty, kteří pro něho ve volbách hlasovali.

Vidíme, jak se řeckým občanům vrací naděje, důstojnost a hrdost. Naší povinností je je nezklamat," řekl Tsipras v parlamentě. "Uvědomujeme si, že vyjednávání se zahraničními politiky nebudou jednoduchá, avšak máme víru ve svůj boj, protože je spravedlnost na naší straně."

Tsipras také prohlásil, že jeho vláda je "vládou národní záchrany". Dodal, že bude požadovat od Německa splacení válečných půjček, které Řecko bylo nuceno poskytnout nacistickým okupantům. "Nemohu přehlížet to, co je etická povinnost, povinnost historii - požadovat splacení válečného dluhu."

Tsipras oznámil nové kolo škrtů, to se však bude týkat ministrů a poslanců. Přislíbil, že prodá polovinu vládních limuzín a vládní letadlo a že omezí bezpečnostní struktury. Podle Tsiprase bude nová třída řeckých politiků dávat příklad svým skromným životem. "Nepotřebujeme tři vládní letadla. Politikové nemusejí jezdit autem," zdůraznil.

Avšak tato opatření jsou malá ve srovnání s obrovským dluhem Řecka. Atény musejí letos splatit 25 miliard dolarů. Někteří pozorovatelé se obávají, že to donutí Řecko, aby opustilo eurozónu.

Bývalý šéf americké Federální rezervní banky Alan Greenspan se vyjádřil, že je to jen otázka času, než Řecko opustí eurozónu. Uvedl, že si nedovede představit, že by někdo byl ochoten Řecku půjčit další peníze a bez dalších půjček bude Řecko nuceno udělat bankrot a opustit euro.

Greenspan také přiznal, že to bude katastrofa pro světové finanční trhy a že se eurozóna bude dál rozkládat, pokud nebude plně integrována na politické úrovni.

Tsipras řekl ve svém projevu, že se bude snažit usilovat u věřitelů Řecka o překlenovací úvěr. Minulý týden byl varován, že musí požádat o prodloužení nynějšího "záchranného balíčku", anebo ho všichni opustí. V neděli Tsipras zdůraznil, že prodloužení nynějšího "záchranného balíčku" je vyloučeno.

"Nová řecká vláda nemá právo žádat o prodloužení. Prodloužení by byla chyba a katastrofa. Chceme novou dohodu, překlenovací program, který by nám poskytl fiskální prostor, který vyžaduje upřímné vyjednávání," dodal.

Syriza voličům přislíbila, že zmrazí škrty starobních důchodů, reviduje daň z nemovitosti, poskytne elektřinu zadarmo občanům, kteří byli odpojeni, obnoví zrušené pracovní příležitosti a zvýší minimální mzdu. Otázkou je, jak rychle budou tato opatření zavedena - jejich postupné zavádění by vládě ušetřilo peníze, naznačili činitelé.

Tsipras také chce znovuzahájit vysílání řecké veřejnoprávní televize, kterou předchozí vláda r. 2013 z úsporných důvodů zrušila.

Ve středu se bude konat mimořádné jednání ministrů financí eurozóny o řecké krizi. Ve čtvrtek se plné vrcholné schůzky v Bruselu budou účastnit jak Tsipras, tak Angela Merkelová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10179

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2015