Timothy Garton Ash: Dejte Ukrajině zbraně

1. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Někdy se proti zbraním dá bojovat jen zbraněmi, argumentuje v listě Guardian oxfordský historik a znalec středovýchodní Evropy Timothy Garton Ash. Tvrdí, že Ukrajina nyní naléhavě potřebuje vojenskou pomoc a zároveň i mezinárodní vysílání, které by neutralizovalo ruskou propagandu.

V černomořském přístavu Mariupol jsou zabíjeni nevinní civilisté. V obklíčeném Debalceve žena sbírá vodu z velké louže na ulici. Evropa dopouští, aby jí za humny vznikla nová Bosna.

Podobně jako Slobodan Miloševič, Putin je ochoten použít všech nástrojů, které má k dispozici. Ve své válce proti Západu používá těžké vojenské zbraně, vydírání ohledně dodávek energií, kybernetické útoky, propagandu prostřednictvím sofistikovaných, dobře financovaných televizních a rozhlasových stanic, tajné operace a vlivové agenty v hlavních městech zemí EU.

V dlouhodobé perspektivě Putin prohraje. Nejvíce utrpí jeho pošetilostí Rusové. Ale dlouhodobá perspektiva může být u schopných a krutých diktátorů docela dlouhá. Proto je zapotřebí to období a to vraždění zkrátit. Proto potřebuje Ukrajina moderní obranné zbraně proti ruských ofenzivním zbraním. Americký Kongres schválil Zákon na podporu svobody Ukrajiny, který poskytuje peníze na dodávku vojenského zařízení Ukrajině.

Zpráva skupiny, jejíž členem je Ivo Daaalder, bývalý americký velvyslanec u NATO, a Strobe Talbott, známý americký expert na Rusko, identifikoval potřeby ukrajinské armády: "protibateriové radary schopné lokalizovat dalekonosné rakety, bezpilotní letadla, elektronická protiopatření neutralizující nepřítelova bezpilotní letadla, zabezpečené komunikace, ozbrojené transportéry a lékařské zařízení a zásoby."

K efektivnímu vyjednávání může dojít pouze tehdy, pokud ukrajinská vojenská obrana bude schopna zadržet ruskou ofenzívu.

Západ by podle Ashe měl také zintenzivnit rozhlasové a televizní vysílání, včetně vysílání na východní Ukrajinu a pro rusky mluvící menšiny v pobaltských státech. Je nutné, aby existoval protiklad k Putinově propagandě, kterou šíří představu, že sociálně konzervativní, hrdé Rusko je ohrožováno fašisty v Kyjevě, expanzionistickým NATO a dekadentní Evropskou unií.

Proti této propagandě je nutno zasahovat nikoliv vlastními lžemi, ale spolehlivými informacemi a celým sortimentem nejrůznějších názorů. Nikdo to neumí lépe než BBC, míní Ash. Američané mají možná nejlepší drony na světě, Německo nejlepší soustruhy, ale Británie má nejlepšího mezinárodního vysílatele. Británie by neměla pořád omezovat ruské vysílání BBC, ale měla by naopak okamžitě rozšířit své vysílání do Ruska a na Ukrajinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9008

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2015