Kyjev "potrestal" civilisty v Doněcku zavedením nutnosti žádat o povolení k cestám na západní Ukrajinu

27. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Ukrajinci ve sporných oblastech trpí, protože jim Kyjev omezil přístup k potravinám, elektřině a lékům

Obyvatelům ukrajinských oblastí, které nyní ovládají vzbouřenci, odebral Kyjev právo volně cestovat na západ Ukrajiny a musejí k tomu žádat ukrajinské úřady o cestovní povolení. Humanitární organizace varují, že na východní Ukrajině hrozí zdravotnická krize, protože Kyjev tam odmítá dovolit přivážet životně důležité léky.

"Od listopadu celá řada opatření ukrajinské vlády v podstatě odřízla civilisty, kteří žijí ve vzbouřenci ovládaných oblastech," praví se v prohlášení organizace Lékaři bez hranic. Organizace uvádí, že se pokusila dvakrát minulý týden dodat lékařské zásoby do nemocnic ve frontovém městě Gorlovka a nepodařilo se jí to.

Situaci ještě zhorší systém cestovních povolení, zavedený ukrajinskými úřady minulý týden, který vyžaduje, aby osoby, které chtějí překročit hranici mezi územím ovládaným Ukrajinou a tzv. Doněckou a Luhanskou lidovou republikou, musejí zažádat o speciální povolení. Žádosti o toto povolení jsou vydávány pouze na ukrajinském území, což znamená, že Ukrajinci žijící ve vzbouřenci ovládaných oblastech o ně žádat nemohou, protože ze vzbouřeneckých oblastí nemohou bez povolení vycestovat.

Oleg Izmailov, místní novinář, charakterizoval nový systém "idiotské porušení lidských práv".

Jedinou možností pro obyvatele vzbouřeneckých území je vydat se k první pohraniční ukrajinské hlídce a předat žádost o cestovní povolení tamějším vojákům, jenže ti přijímají jen několik málo žádostí za hodinu. Znamená to, že lidé musejí čekat v zimě dlouhé hodiny na předání žádosti a pak znovu za 10 dní, kdy se snaží zjistit, zda povolení obdrželi. V pondělí dopoledne se kolem ukrajinské pohraniční hlídky silně střílelo, takže žadatelé se museli vrátit do Doněcka.

Mnoho lidí, kteří zůstávají ve vzbouřeneckých oblastech, jsou staří lidé a zranitelní. Omezení, která pro ně zavádí Kyjev, riskují, že budou ještě více zuřit na Ukrajinu.

Doněcké trhy jsou relativně dobře zásobeny potravinami - obchodníci nabízejí ovoce a další potraviny jako úplatky ukrajinským i vzbouřeneckým vojákům, aby mohli projet, místní lidé ale nemají peníze na nákupy. Ukrajina přestala vyplácet důchody a sociální dávky občanům žijícím ve vzbouřeneckých oblastech. Lidé s omezenou mobilitou na vesnicích mají problémy se získáváním potravin a mnozí z nich setrvávají po dlouhá období v nevytopených domácnostech a bez elektřiny. Bankovní účty byly zmrazeny a ve vzbouřeneckých oblastech není přístup k penězům.

Na klinice v Doněcku pro osoby drogově závislé dostali lékaři poslední zásobu léků z Ukrajiny v září. Rusko posléze poslalo inzulín, léky proti bolesti a další důležité léky. Avšak neposlalo buprenorfin ani metadon, protože náhražková terapie pro narkomany je v Rusku protizákonná. Lékaři ve středisku už půl roku nedostali plat.

V prosinci podepsalo více než 300 pacientů náhražkové terapie v Doněcku, kteří potřebují metadon, otevřený dopis prezidentu Porošenkovi a ukrajinskému ministru zahraničí, v němž je žádají, aby dovolili dodávku léků do vzbouřeneckých oblastí. Nedostali odpověď.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10273

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2015