Proruští vzbouřenci usmrtili desítky civilistů v Mariupolu

25. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Rakety Grad v sobotu v ukrajinském městě Mariupol usmrtily nejméně 30 osob a více než 90 jich zranily. Uvedly to místní úřady. K útoku došlo v den, kdy šéf vzbouřenců oznámil útok proti městu, navzdory předchozím dementi od vzbouřenců, že oni za raketový útok nenesou odpovědnost.

"Dnes byla zahájena ofenzíva proti Mariupolu. To bude nejlepší možný pomník pro všechny naše mrtvé," řekl Alexander Zacharčenko.

Ole Solvang z organizace Human Rights Watch, který navštívil scénu raketových útoků v Mariupolu, uvedl, že spočítal nejméně 20 kráterů, které zničily několik obytných bloků, zasaženy byly také trh a škola. Z kráterů jasně vyplývalo, že rakety byly odpáleny z východního směru, uvedl Solvang, tedy z území ovládaného separatisty.

Pozdě večer učinil Zacharčenko další obrat o 180 stupňů, když uvedl, že "ofenzíva proti Mariupolu" se neuskuteční. Vzbouřenci a ruská televize tvrdily, že Ukrajinci ostřelovali své vlastní území omylem. Avšak monitorovací skupina OBSE, která scénu navštívila neměla pochyb, že rakety byly odpáleny ze vzbouřeneckého území.

Obě strany v konfliktu používají raket Grad, které odpalují salvu až 40 raket do rozsáhlé oblasti a jsou notoricky nepřesné. Podle OSN zahynulo v ukrajinském konfliktu více než 5000 osob, více než 10 000 lidí bylo zraněno a více než milion uprchlíků opustil své domovy. Příměří dohodnuté loni v září Minsku nikdo plně nedodržoval a za posledních čtrnáct dní hrozí, že se situace vyvine v otevřenou válku.

Mariupol byl svědkem bojů loni na jaře, ale zůstal pod ukrajinskou kontrolou. Koncem léta vzbouřenci s ruskou podporou se přesunuli podél pobřeží na předměstí města Mariupol, aavšak Kyjev město udržel.

Soukromě řekli vzbouřenci deníku Guardian v minulých týdnech, že se nepokusí převzít město, protože by to vyžadovalo boje v městských ulicích a město by bylo zničeno a zahynuly by stovky lidí.

Avšak okupace Mariupolu by poskytla doněckým vzbouřencům přístup k moři a potenciální pozemní silnici mezi Ruskem a anektovaným Krymem.

Vzhledem k tomu, že vzbouřencům přicházejí velké vojenské zásoby z Ruska, je nepravděpodobné, že by se vzbouřenci pokusili o ofenzívu proti Mariupolu bez podporu Ruska. Putin v pátek tvrdil, že vinu za zvýšení násilí nese výlučně Ukrajina.

Západ je bezradný a neví si rady, jak reagovat na Putinovy manévry na Krymu a ve východní Ukrajině. Po zavedení hospodářských sankcí proti Rusku a po poklesu cen ropy, které způsobily Rusku vážnou ránu, se někteří pozorovatelé domnívali, že Putin bude chtít ukončit ukrajinský konflikt. Avšak z událostí posledního týdne zdá se vyplývá, že Putin svou ofenzívu proti Ukrajině zintenzivňuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9047

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2015