OSN: Evropská unie musí otevřít své dveře uprchlíkům z Blízkého východu

4. 1. 2015

čas čtení 3 minuty



V sobotu večer vysílaly Channel Four News rozhovor s Carlottou Sami, mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V rámci pokračující katastrofy s uprchlíky na pirátských lodích ve Středozemním moři sílí mezinárodní tlak na Evropskou unii, aby dovolila vstup uprchlíkům z Blízkého východu, prchajícím před válkou do Evropy legálně.

Moderátor Alex Thomson: Co se týče těch 360 imigrantů z té pirátské lodi, uprchlíků je vlastně přesnější výraz. Co se s nimi stane?

Carlotta Sami: Mnozí z nich byli přivítáni v sobotu večer italskými úřady. Budou ubytování v přijímacích střediscích a někteří z nich budou hospitalizováni. Je mezi nimi mnoho dětí. Jsou to Syřané a mezi nimi je také pár Palestinců a pravděpodobně jsou ochotní pokračovat ve své cestě. Chtějí Itálii opustit, chtějí se dostat do severní Evropy a chtějí si zrekonstruovat svůj život.

Moderátor Alex Thomson: Je zjevné, že Evropská unie má problém. 28 členských zemí EU, které nemají vůbec žádný koherentní plán pro uprchlíky. Podle vašeho názoru, co by měla Evropa v této věci udělat?

Carlotta Sami: Zaprvé mi dovolte říci, že neexistují slova, jimiž by se dalo popsat, jak dojemné je poslouchat lidi, kteří byli nuceni podstoupit tuto cestu. Snaží se uprchnout před válkou a jediné, co mohou udělat, je překročit Středozemní moře za těchto strašlivých, opravdu strašlivých podmínek. To je nepřijatelné. Něco se musí udělat. Vysoký úřad OSN pro uprchlíky navrhl několik priorit. Ale nejdůležitější jsou dvě. Jedna, pokračovat se záchrannými akcemi ve Středozemním moři efektivním způsobem. Za druhé, dovolit uprchlíkům, kteří prchají před válkou, především Syřanům a Iráčanům, aby přicestovali do Evropy legálním a bezpečným způsobem. Neměli by být nuceni ohrožovat své životy tímto způsobem. To není pro Evropskou unii přijatelné.

Moderátor Alex Thomson: Jak by to Evropská unie měla udělat?

Carlotta Sami: Zaprvé musí Evropská unie zvýšit počet míst pro trvalé přijímání uprchlíků k usazení v EU, poskytnout humanitární víza, poskytnout volný vstup do zemí EU pro lidi, kteří mají velké problémy, a sponzorovat studenty, aby mohli pokračovat ve svém studiu, samozřejmě. Toto lze učinit na základě sdílené odpovědnosti. Na základě principu solidarity.

Moderátor Alex Thomson: Proč by to měla dělat Evropská unie? Proč by neměly především pomáhat země, které sousedí se Sýrií? Vím, že Libanon a Jordánsko samozřejmě pomáhají, nemohly by i další země v té oblasti udělat víc?

Carlotta Sami: No, víte, Libanon, Jordánsko a Turecko, jsou po čtyřech letech války doslova zaplaveny vlnami uprchlíků. Libanon má 4 miliony obyvatel a stará se o 1,5 milionu uprchlíků. Turecko je ve stejné situaci, Jordánsko také. Ve srovnání s tím dělá Evropa mnohem méně. V Evropě je jen asi 150 000 syrských uprchlíků. Takže si myslíme, že se musí něco udělat. Odstrašování lidí nestačí. Toto jsou lidé, kteří prchají před válkou. Jestliže jim zavřete dveře, vlezou k vám oknem. Ale nemůžeme přijmout, aby byla takto ponižována jejich důstojnost. Nemohou se dopravovat do Evropy na těchto lodích, kde při tom riskují život.

0
Vytisknout
10099

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2015