Palestinský prezident Mahmúd Abbás se stal členem mezinárodního trestního soudního dvora

1. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Jeho rozhodnutí rozhněvá Izrael a USA a umožní soudu převzít jurisdikci nad zločiny, spáchanými na palestinských územích

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se stal ve středu členem mezinárodního trestního soudního dvoru. Palestinci se tak dostávají do konfliktu s USA a Izraelem a riskují americké sankce.

Abbás podepsal římský statut a dalších 19 mezinárodních dohod, jimiž se soudní dvůr řídí, a potenciálně tak umožnil Palestincům stíhat Izrael za válečné zločiny v Haagu.

Dochází k tomu poté, co Rada bezpečnosti OSN odmítla Jordánskem předloženou rezoluci jménem Palestinců, požadující ukončení izraelské okupace palestinských území do roku 2017 a obnovení palestinského státu v rámci hranic z doby před rokem 1967.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval, že by se mezinárodního soudního dvora v Haagu měli obávat Palestinci, nikoliv Izrael, protože jak uvedl, palestinská správa spolupracuje s "teroristickou organizací" Hamas. Netanjahu dodal, že Izrael podnikne blíže nespecifikované "odvetné kroky".

Podle Spojených států je Abbasův krok kontraproduktivní a nepovede k vytvoření nezávislého palestinského státu, protože to vážně poškozuje atmosféru v Izraeli, s nimiž se Palestinci nakonec budou muset smířit. Spojené státy podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí ostře odsuzují jakékoliv kroky - obou stran - které ochromují důvěru a vytvářejí pochybnosti o jejich zájmu o vyjednání smíření.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6531

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2015