Povede povolební koalice skotských nacionalistů a labouristů v Anglii k likvidaci Labour Party?

16. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Otázka skotské nezávislosti naprosto není dořešena a tlaky v britském ústavním uspořádání napovídají, že situace bude ještě zřejmě složitá.

Podstatou ústavních tlaků rozdírajících Spojené království je skutečnost, že skotští voliči jsou drtivou většinou daleko více levostředoví než k pravici tíhnoucí Angličané. V tom smyslu jsou Skoti daleko "skandinávštější" než Angličané.

Tato skutečnost byla zdrojem velkého napětí už od vlády Margaret Thatcherové, protože Skoti vždycky hlasovali proti konzervativcům avšak protože je jich jen pět milionů a Angličanů 55 milionů, vždycky dostali konzervativní vládu, která tedy byla ve Skotsku považována za neústavní a nelegitimní. Skoty přivádělo k zuřivosti i to, že Thatcherová, která ve Skotsku nikdy nevyhrála volby, tam prováděla své různé kruté experimenty, než se ve Skotsku vyzkoušenou praxi odvážila zavést v Anglii.

V důsledku levostředových postojů většiny Skotů mají- nebo měli - britští sociální demokraté, tedy Labour Party, podstatnou část své voličské základny ve Skotsku. Jedním z důvodů, proč se britší labouristé ostře postavili proti skotské nezávislosti, bylo, že kdyby se Skotsko stalo v rámci EU nezávislým státem, je velmi pravděpodobné, že by labouristé v důsledku ztráty své skotské voličské základny v Anglii už nikdy nevyhráli volby a konzervativci by tam vládli navždy.

Jenže podporou unionistického postoje při zářijovém referendu o nezávislost se Labouristická strana ve Skotsku drsně zdiskreditovala. Nacionalisté ji obviňují, že uzavřela protiskotské spiknutí s konzervativci. Zde je nutno zdůraznit a znovu se pokusit rozptýlit chybné přesvědčení, které po světě šíří anglická unionistická média, že touha po skotské nezávislosti není žádný patologický nacionalismus, ale velmi zdravá občanská aktivita, která požaduje, aby skotští občané měli ve své zemi demokratické právo rozhodovat o vlastním osudu.

Po neúspěšném skotském referendu o nezávislosti odstoupila šéfka skotských labouristů Johanna Lamont a obvinila londýnské ústředí Labouristické strany, že se Skotskem zachází autoritářsky jako s kolonií. V minulých dnech byl zvolen do čela skotských labouristů unionistický aktivista Jim Murphy - Johanna Lamont pro něj ovšem nehlasovala. Mám pocit, že skotští, a tedy i britští labouristé jsou v obrovském průšvihu. Jsou mezi Scyllou a Charybdou. Vzniklá politická situace může znamenat, že už nikdy nevyhrají volby.

Diskreditace labouristů ve Skotsku trvá. V zemi, kde měla Labouristická strana vždycky většinu, má nyní podle volebních průzkumů podporu 20 procent, skotští nacionalisté mají podporu 47 procent.

Londýnský deník Guardian publikuje hloubkovou analýzu vyjednávání kolem skotského referenda. Právě zveřejnil informace, že Alistair Darling, labouristický šéf prounionistické kampaně "Ne" v zářijovém skotském referendu úpěnlivě žádal britského konzervativního premiéra Davida Camerona v 5 hodin ráno v den vyhlášení výsledků referenda, tedy v pátek 19. 9. 2014, aby nespojoval svůj příslib další decentralizace Skotska, učiněný v nejvyšší úzkosti těsně před referendem, s omezením práv poslanců za Skotsko hlasovat v Dolní sněmovně o anglických záležitostech. Darling varoval, že pokud to učiní, skotští nacionalisté budou považovat Cameronův postoj po vyhlášení výsledků referenda za zradu a dá to obrovskou energii jejich další kampani za nezávislost. Cameron Darlinga ignoroval a to, před čím Darling varoval, se také stalo. Skotská kampaň za nezávislost je nadále velmi silná.

Cameron je obviňován, že tím, že okamžitě po vyhlášení referenda se rozhodl připravit zákon, podle něhož budou zrušeny pravomoci poslanců za Skotsko v londýnské Dolní sněmovně hlasovat o anglických záležitostech, se pokusil zneužít situace ve prospěch své politické strany. Poslanci v Dolní sněmovně za Skotsko jsou totiž především labouristé a toto nové opatření drasticky omezí vliv Labouristické strany na Dolní sněmovnu.

Analytikové předpovídají, že v důsledku velké vlny podpory pro skotské nacionalisty velmi pravděpodobně labouristé nevyhrají květnové všeobecné volby do Dolní sněmovny a budou muset vytvořit koalici se skotskými nacionalisty. Ti jsou pro - jak se nyní ukazuje - velmi silný, pravicový, anglický nacionalismus nepřijatelní, a pokud taková koalice vznikne, může to znamenat konec labouristů ve Velké Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6673

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2014