Lít vodu do cedníku

15. 12. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Zažil jsem v posledních dnech poměrně silný šok z charakteru „pravicového“ myšlení v Česku. Člověk by řekl, že pravice po všech těch prohrách, kdy v 19. a v 20. století stála na té špatné straně (na straně šlechty a aliance oltáře a trůnu, na straně neregulovaného kapitalismu a vykořisťování, na straně nerovnosti žen, na straně různých předsudků), bude velmi opatrná v ideologických receptech na realitu. Bohužel v Česku po intenzivním oficiálním pěstování marxismu-leninismu, které trvalo 40 let, ikony nové pravice, vynořivší se z normalizační bažiny, pojaly pravicové koncepty jako marxismus-leninismus naruby.

Někdy to dosahuje až zvráceně groteskních rozměrů. Trh bez pravidel, peníze z kriminální činnosti, které přece nemohou být špinavé, formální demokracie hlasování bez hlubší diskuse o veřejném zájmu. Jenže myslel jsem si, že snad kromě našich pravicových politiků, kteří jsou uvězněni v setrvačnosti a neschopnosti uznat chybu ve svých „ideových kořenech“ (přitom pokud ideál „schopného“ člověka, který se o sebe postará, má mít nějaký smysl, musí to být člověk, který dokáže uznat nikoli jen svá nějaká nahodilá pochybení, ale i své systematické, hluboké chyby), veřejnost – a zejména lidé v univerzitním prostředí – už prohlédla.

O to větší byl můj šok, když jsem se v debatě na facebookovských stránkách naší univerzity setkal jednak s názorem, že bezdomovci si za svůj osud mohou sami a zaslouží si pohrdání a odpor (když jsem pak zmínil např. informace ze stránek Ministerstva vnitra, že většina bezdomovců si za svou situaci nemůže sama a že typický český bezdomovec začíná tak, že prostě ztratí ne svou vinou práci, rozpoutala se debata o tom, který univerzitní obor má šanci na lepší uplatnění), jednak ale také s názorem, že vyšší zdanění znamená vyšší korupci (cožpak dnes už není mezi lidmi obecně známý fakt, že státy s nejnižší mírou korupce na světě jsou státy skandinávské, které mají i velmi vysokou míru zdanění?), a s názorem, že na sociální stát si musíme „nejdříve“ vydělat, než ho můžeme mít.

Ten poslední zmíněný názor se mi spojil se včerejším vystoupením policejního prezidenta v Otázkách V. Moravce. Sociální stát je totiž jeden z aspektů fungujícího státu, přičemž platí, že fungující stát je daný veřejným zájmem. Zatímco si budeme „vydělávat“ na sociální stát, budeme bez fungujícího státu krmit lihovou mafii, uzavírat nevýhodné smlouvy se soukromými firmami, které vysají ty veřejné peníze, které jsme si vydělali a naspořili, budeme po nich dokonce sanovat jejich šlendrián a posílat účelně koupenou vojenskou techniku, jako třeba pandury, do téměř vojenských akcí nikoli v Afghánistánu, ale na Moravě.

Mohli bychom vynaložit ještě větší úsilí na vydělávání peněz na sociální stát a ještě větší slepotu k všeobecné zlodějině a prohnilosti – např. zvýšit zdanění příjmů fyzických osob, zvýšit DPH, sedřít lid z kůže, a pak ty miliardy vyhodit z okna někam na Bahamy nějakému „úspěšnému“ podnikateli, který když nedopatřením díky nějakému svému „podnikání“ vyhodí nějaké město do vzduchu, tak to za něj všechno zaplatíme a vzhledem k tomu, že nebudeme mít peníze na policii a justici, tak ho ještě prohlásíme za nevinného.

Česká pravice zřejmě nikdy nepochopí, že lít vodu do cedníku nemá smysl. Nebo to chápe velmi dobře, ale neupustí od toho, neboť pod cedníkem jsou otevřené kapsy lidí, kteří s ní jsou či byli spojeni.

0
Vytisknout
15326

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2014