Británie deportuje ze země Jihoafričana, protože plat jeho anglické manželky "není dost vysoký"

13. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Jihoafrický inženýr čelí deportaci z Británie poté, co anglický soudce rozhodl, že plat jeho britské manželky není dost vysoký. Michael Engel (31) z Jihoafrické republiky konstatoval, že "bizarní" imigrační předpisy jsou "útokem na britské občany".

Engel je inženýrem specializujícím se na námořní jachty. Žije v Cornwallu. S anglickou manželkou Natalií a s osmnáctiměsíční dcerou se rozhodli odcestovat do Jihoafrické republiky. Žádali britské úřady o povolení k pobytu na základě lidských práv a práva na ochranu rodinného života.

Jenže britská vláda v roce 2012 zavedla předpis, podle něhož britští občané, kteří si do země chtějí přivést cizího manžela či manželku, musejí vydělávat nejméně 18 600 liber ročně a k tomu ještě dalších 3800 liber ročně - celkem tedy 22 400 liber ročně (65 333 Kč měsíčně), pokud mají dítě.

Řemeslnická dílna paní Engelové vydělala r. 2014 celkem 19 786 liber, a soud tedy rozhodl, že její rodině bude zrušeno právo pobytu v Británii. Angličanka Natalie Engelová se vyjádřila, že má z toho pocit, že jí britské úřady "vykoply" z její vlastní země. Dodala: "Jsem naprosto šokována, nemám slov, zuřím a jsem zdeprimována. Vůbec teď nejsem hrdá na to, že jsem Britka."

Průměrný roční plat v Cornwallu je 23 205 liber.

Nezávislá organizace Migration Observatory konstatovala, že podle odhadů nevydělává 43 procent britských zaměstnanců tolik, aby si mohli dovolit přivézt do Británie cizího manžela či manželku, pocházející ze zemí mimo EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8621

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2014