Britští poslanci požadují soudní vyšetřování role Británie v únosech organizovaných CIA

11. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Po zveřejnění zdrcující zprávy amerického Senátu o mučení, prováděném CIA, požadují britští poslanci a britské organizace hájící lidská práva, aby bylo zahájeno vyšetřování, do jehož čela by se postavil soudce, které by zkoumalo podíl Británie na únosech osob podezřívaných z terorismu, které provedla CIA.

Pod tlakem Velké Británie a dalších spojenců USA byla jejich role v únosech organizovaných CIA v americké senátní zprávě začerněna.

Dva hlavní případy, během nichž se na operaci CIA podílely britské rozvědky MI5 a MI6, se týkají Binyama Mohameda, britského občana, který byl mučen a tajně unesen do tábora v zálivu Guantánamo, a únosů Abdela Hakima Belhaje a Sami-al-Saadiho, dvou prominentních libyjských disidentů a jejich rodin, kteří byli uneseni v roce 2004 do Tripolisu a předáni tajné policii Muammara Kaddáfího, která je mučila.

Ve světle amerického senátního výboru o mučení prováděném CIA je ironické, že britští ministři se pokoušeli v minulosti potlačit veškeré důkazy týkající se případu Binyama Mohameda s tím, že prozrazení podílu MI5 a MI6 na operacích CIA by znamenalo, že americké výzvědné služby by už v budoucnosti nesdílely s Brity své informace.

Britská vláda tvrdí, že kdyby britské soudy souhlasily s vyslechnutím důkazů o mučení v případě Libyjců, poškodilo by to výzvědnou spolupráci mezi Británií a USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6440

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014