Symbol studentských protestů v Řecku, Nikos Romanos, se blíží smrti

7. 12. 2014

čas čtení 1 minuta



Tisíce demonstrujících Řeků minulý týden skandovaly v ulicích Athén jméno Nikose Romanose, jednadvacetiletého anarchisty, uvězněného za to, že před dvěma lety přepadl banku. Nikos Romanos drží už 27. den hladovku a jeho zdravotní stav se zhoršuje.

Romanos byl vzorným studentem a milovníkem lyžování. Nyní se stal symbolem rozzuřených Řeků, kteří chtějí bojovat proti vládním strukturám.

V sobotu znovu došlo v Athénách ke střetům mezi 6000 demonstranty a policií.

Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a vodní děla. 200 mladíků, oděných v černém, házelo na policii kamení a Molotovovy koktejly.

Nikos Romanos byl odsouzen na 16 let do vězení. Jeho anarchistiští stoupenci zuří proti vládě, která odmítla Romanosovu žádost, aby byl propuštěn z vězení a mohl studovat poté, co ho přijali ke studiu na prestižní athénské podnikatelské škole. V důsledku tohoto odmítnutí zahájil Romanos 10. listopadu svou hladovku.

6. prosince demonstrovali aktivisté v Athénách v den 6. výročí usmrcení Romanosova přítele Alexise Grigoropulose, kterého zastřelila policie.

Když byl Romanos zatčen, policie ho zmlátila a pak upravila jeho policejní fotografii, aby nebylo vidět, jak brutalizovaná je jeho tvář.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8136

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2014