Tuğçe Albayrak: Německo se sklání v úctě před studentkou, zavražděnou za to, že pomohla obtěžovaným ženám

30. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisíce lidí se po celém Německu účastnily vigilií za studentku, která byla ubita za to, že zabránila skupině mužů v obtěžování dvou žen.

Tuğçe Albayrak, 22, zasáhla, když v městě Offenbach nedaleko Frankfurtu slyšela 15. listopadu křičet o pomoc na záchodě v restauraci McDonalds dvě ženy. Jeden z mužů, kteří ženy na záchodě obtěžovali, ji pak brutálně napadl pálkou nebo kamenem na parkovišti a způsobil jí kritická zranění hlavy, informoval list Sueddeutsche Zeitung. Videokamera na parkovišti zaznamenala, že dívka padla dozadu a udeřila se hlavou o zem.

V pátek 28. listopadu se rodiče Tuğçe Albayrakové rozhodli nechat lékaře vypnout lékařské přístroje poté, co jim bylo v nemocnici sděleno, že Tuğçe nikdy nenabude vědomí a že je její mozek mrtvý. V ten den měla 23. narozeniny.

Tugce, která je tureckého původu, se stala po celém Německu hrdinkou a tisíce lidí se připojili k vigilii se svíčkami před restaurací, kde se Tugce postavila proti útočníkům, a po celém Německu.

Mnoho lidí drželo transparenty s nápisem "Danke, Tuğçe!" a jiní měli na sobě trička s tureckým nápisem “Seni seviyoruz” - "Máme tě rádi".

Více než 100 000 lidí podepsalo petici, požadující, aby Tuğçe německý prezident Joachim Gauck posmrtně udělil státní vyznamenání. Prezident uvedl, že o tom bude uvažovat, a rodičům Tuğçe poslal kondolenční dopis. V něm ji nazval vzorem pro německý národ a zdůraznil: "Stejně jako bezpočet dalších občanů jsem šokován tímto strašlivým činem. Všichni vůči Tuğçe pociťujeme vděčnost a respekt. Vždycky pro nás zůstane vzorem, celá země s vámi truchlí. Tam, kde se jiní lidé dívali jiným směrem, Tugce prokázala příkladnou odvahu a morální sílu."

Osmnáctiletý útočník je ve vazbě.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
11076

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2014