Konstruktér navrhl auto vyrobitelné 3D tiskem, které přejede USA na 76 litrů paliva

26. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Konstruktér Jim Kor je autorem vozu Urbee učeného k výrobě technologií 3D tisku. Automobil poskytuje příklad podnikatelské aktivity vyrůstající zdola, bez vazby na velké koncerny, a zároveň zohledňuje důraz na energetickou úspornost, obnovitelné zdroje a výrobní postup, který vyhovuje nárokům na ekologickou udržitelnost.

Podle Kora sto let rozvoje automobilismu přineslo konstrukce, které jsou nejen chybné v tom ohledu, že poškozují prostředí, ale také komplikují dopravu ve městech a na dálnicích. Podle jeho názoru je potřeba automobil "zcela přemyslet", aby základní principy byly odvozeny od vědecky podložených řešení osobní mobility.

V červenci byl Kor pozván na konferenci Bayern Innovative do Mnichova, kde hovořil o svém vozu Urbee. Podle jeho slov zástupci německých společností jako BMW se velmi zajímali o vyhlídky na použití technologie 3D tisku v budoucí výrobě aut. Urbee používá hybridní pohon kombinující spalovací motor na etanol s akumulátory. Vzdálenost od jednoho pobřeží USA k druhému by měl dokázat přejet při spotřebě pouhých 20 gallonů (necelých 76 litrů) paliva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9526

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2014