Firma Vodafone čelí vážnému skandálu, hlavně v Německu

21. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Pověst firmy Vodafone, která má v Německu 30 milionů zákazníků, je tam v důsledku jejího špehování občanů vážně otřesena



Jedna z největších britských telekomunikačních firem hrála vůdčí roli při vytváření špehovacího systému, který odhalil whistleblower Edward Snowden, informovaly ve čtvrtek večer Channel Four News na základě exkluzivní investigace ve spolupráci s německou televizní stanicí Westdeutsche Rundfunk a deníkem Sueddeutsche Zeitung.

Nynější pobočka firmy Vodafone, podnik Cable and Wireless, zašla tak daleko, že předávala britskému špionážnímu centru GCHQ obrovské množství komunikačních dat od konkurenční telekomunikační firmy. Britským špionům tak zprostředkovala data od milionů internetových uživatelů po celém světě.

Firma Cable and Wireless, kterou podnik Vodafone koupil v červenci 2012, byla součástí programu nazvaného Mastering the Internet, Jak ovládnout internet, v jehož rámci využívali britští špioni soukromých telekomunikačních firem, které jim pomáhaly shromažďovat a ukládat obrovské množství internetového provozu. Velkou Británii prochází čtvrtina veškerých globálních internetových dat. Z přísně tajných dokumentů, zprostředkovaných Edwardem Snowdenem, vyplýná, že britské špionážní a odposlouchávací středisko GCHQ si vytvořilo to, čemu říká "partnerství" se soukromými firmami, které skrývalo pod přezdívkami. Firma Code and Wireless se v žargonu špionů jmenovala Gerontic.

Tato firma prováděla testy zařízení, kterého se používalo k špehování veřejnosti. Vypracovala pro britské špiony strategii, jak shromažďovat soukromá data. Jeden špion z GCHQ byl dokonce na plný úvazek jejím zaměstnancem.

Z dokumentu z roku 2011 vyplývá, že firma Cable and Wireless zašla dokonce ještě dál. Pronajala si prostor v kabelu, který vlastní indická telekomunikační společnost Reliance Communications, který vede z Asie přes Blízký východ až do hrabství Cornwall v jihozápadní Anglii. To umožnilo britským špionům odebírat veškerá data z provozu firmy Reliance Communications.

V letech 2008-2010 pořádala firma Cable and Wireless pravidelné jednání s pracovníky GCHQ a dostala platby ve výši desítek milionů liber za to, aby umožnila špionům sledovat provoz na internetu. V určitou dobu stál program Mastering the Internet milion liber (35 milionů Kč) měsíčně.

Vodafone koupil firmu Cable and Wireless za miliardu liber. Z dokumentů vyplývá, že i během řízení této firmy podnikem Vodafone poskytovala i nadále, ještě v dubnu 2013, soukromá internetová data veřejnosti britským špionům. V Německu, kde má firma Vodafone 30 milionů zákazníků, byla její pověst vážně otřesena. Poté, co vyšlo najevo z dokumentů od Edwarda Snowdena, že byl odposloucháván i mobil Angely Merkelové, je tam pověst Vodafonu vážně otřesena. Experti na internetovou bezpečnost Vodafone ostře kritizují a zpochybňují jeho schopnost chránit soukromí dat vládních úředníků. Někteří němečtí politikové nyní požadují, aby německá vláda zrušila svůj kontrakt s firmou Vodafone.

Channel Four News interviewovaly k této věci i bývalého šéfa GCHQ Sira Davida Omanda. Tvrdil, že obvinění je nesmysl, že všechno je legální, a televizní rozhovor přerušil s tím, že "musjí jít na vlak":



Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12647

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2014