Vypustilo Rusko bojový satelit?

19. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Kosmické agentury sledují záhadný ruský objekt, který oživil obavy ze zbrojení v blízkém kosmu. Satelit označený Objekt 2014-28E upoutal pozornost oficiálních i amatérských pozorovatelů, protože se pohybuje po podivné dráze a nebyl zveřejněn jeho účel.

Satelit může být sledován online. Amatérští pozorovatelé přesně tohle dělají a sledují jeho dráhu.

Někteří se domnívají, že objekt prostě sbírá odpad na oběžné dráze a pomáhá ji vyčistit od zbytků zaniklých družic. Nebo může poskytovat palivo či opravu jiným satelitům. Ale jiní se obávají, že může být využit k ničení nepřátelských satelitů.

Objekt odstartoval v květnu a raketa vynesla spolu s ním další tři náklady, ale tento záhadný náklad nebyl oficiálně oznámen. Původně byl považován za trosky, ale poté co provedl složité manévry jej USA klasifikovaly jako satelit a Rusko zvýšilo počet hlášených satelitů.

Antisatelitní zbraně jsou vyvíjeny od 50. let. Počátkem 60. let SSSR vyvinul stíhací družici (Istrebitěl Sputnik), který měl manévrovat do blízkosti cíle a odpálit výbušnou hlavici.

Rusko program oficiálně zrušilo, ale mj. Čína a USA předvedly jiné typy protidružicových zbraní. Rusko může mít také v úmyslu opustit program mezinárodní kosmické stanice ISS a od roku 2017 stavět vlastní orbitální stanici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12184

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2014