Skotsko by nyní hlasovalo pro nezávislost

1. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Šest týdnů po referendu o nezávislosti Skotska by většina skotských občanů nyní hlasovala pro nezávislost. Vyplývá to z nového průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov. 52 procent skotských voličů by nyní hlasovalo pro opuštění Velké Británie, 48 procent je pro setrvání ve Velké Británii.

V pátek zjistil výzkum společnosti Ipsos Mori, že dvě třetiny Skotů si přejí do deseti let další referendum o nezávislosti a více než padesát procent Skot zastává názor, že referendum o nezávislosti by se mělo znovu konat do pěti let.

Sobotní průzkum veřejného mínění, provedený společností YouGov, také zjistil, že 43 procent stoupenců Labouristické strany by nyní podpořilo nezávislost Skotska. Jen 22 procent zastává názor, že Labouristická strana reprezentuje jejich zájmy a 65 procent si myslí, že Labouristická strana reprezentuje jejich zájmy špatně.

Z dat, zveřejněných v pátek vyplývá, že Labouristická strana zřejmě čelí ve Skotsku téměř úplně likvidaci, zatímco skotští nacionalisté mají pro volby v londýnské Dolní sněmovně náskok 16 procentních bodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8129

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2014