Co je nového ve školství

14. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut
Prorektor UK Jan Konvalinka kritizuje sklon k tomu uvažovat o vzdělávání v ekonomických měřítkách. Václav Klaus ml. se domnívá, že okolo šátků coby náboženských symbolů se rozvířila "multi-kulti hysterie". S rozvojem digitální komunikace vyvstává reálná otázka, jak je to vlastně s prezenční výukou na VŠ a do jaké míry je třeba (Bořivoj Brdička). Miloš Zeman vetoval zákon ve prospěch alternativního přístupu ke vzdělání a výchově dětí. Ministerstvo školství projevilo zdravou kreativitu. Přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (6. 10. -- 12. 10. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin.

Témata týdne:

Oprava: V Beduínu č. 31 (29. 9. -- 5. 10. 2014) jsme chybně uvedli zdroj rozhovoru s Lejfem Moosem, časopis Studia Paedagogica nevydává FF UK v Praze, ale FF MU v Brně. Omlouváme se za pochybení.

Výrok týdne:

"Plně podporuji existenci alternativ péče o dítě a občanských iniciativ tohoto typu. Schválený zákon jde ale přesně v opačném směru - alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona. Dochází tak k omezování společensky prospěšných občanských aktivit, na kterých stojí moderní demokratická společnost." Prezident Miloš Zeman v odůvodnění veta zákona o dětské skupině.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

Inspirace z (a do) praxe

.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Kulatý stůl SKAV: Jak můžou rodiče ovlivnit kvalitu školy? 16. 10. od 10:00, ZŠ Vodičkova, Praha.
  • Jan Sokol rekrutuje seniory pro Wikipedii. Přijďte si poslechnout, proč je dobré kultivovat největší současnou encyklopedii lidského poznání. 22. 10. od 10:00 do 11:30, Městská knihovna v Praze.

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři

0
Vytisknout
9096

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2014