Obamův postup vůči "Islámskému státu" už kritizuje i James Carter. Až začne útok na Bagdád, přidají se další

9. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bývalý americký prezident James Carter, který Obamovu administrativu často kritizuje zleva, se připojil ke kritice nekompetentního vedení války proti "Islámskému státu" ZDE.

"Především jsme příliš dlouho čekali. Nechali jsme Islámský stát získat peníze, [vojenské] kapacity a sílu a zbraně, zatímco v Sýrii byl klid," říká Carter. U Obamy je podle něj "těžké určit, jaká je přesně jeho politika. Případ od případu se mění," dodal bývalý prezident. "Občas narýsuje tlusté čáry v písku Blízkého východu a když přijde čas, tak nepokračuje."

Carter má obecně pověst "holubice" a jeho nynější "jestřábí" kritika Obamy ukazuje, jak slabá je pozice dosluhujícího prezidenta i na levém křídle Demokratické strany. A tato kritika s dalším vývojem událostí bude nejspíše jedině sílit.

Syrská fronta proti Kurdům, které je věnována prvořadá mediální pozornost (zatímco pro Kurdy se nedělá nic kromě toho, že Američané bombardují město Kobani), je ve skutečnosti pro "Islámský stát" až druhořadá. Hlavní ofenzívní operace probíhají v irácké provincii Anbar. Ani nasazení amerických bitevních vrtulníků Apache zde však postup islamistů nezastavilo a zatím nepotvrzené zprávy hovoří o tom, že bagdádské letiště se nyní nachází na dostřel ukořistěných 155 mm amerických houfnic ve výzbroji islamistů, které jsou zamaskovány v okolních vesnicích. Z letiště působí pochopitelně vojenské letectvo, ale v jeho areálu jsou také umístěny velitelské kapacity - a kromě toho představuje logickou cestu pro případnou evakuaci amerického velvyslanectví. Vyřazení letiště palbou by tedy znamenalo cosi velmi blízkého kolapsu obrany Bagdádu a zároveň zablokování americké evakuace.

Jestli "Islámský stát" zničí Kurdy v Sýrii, bude mít možnost posílit frontu v provincii Anbar o další jednotky. A pak už by mohlo být dost horko i samotným Američanům, kteří budou mít problém udržet se v tzv. Zelené zóně.

Těžko si poté představit, že by Obama dokázal dále hájit svůj přístup k válce proti islamistům, kterou začal-nezačal, vede-nevede, má-nemá představu o žádoucím politickém výsledku a předložil-nepředložil tomu odpovídající strategii.

0
Vytisknout
7099

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2014