V Sierra Leone dochází k nákaze ebolou pěti dalších lidí každou hodinu

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

V Sierra Leone se ebola šíří rychlostí pěti nových nakažených pacientů každou hodinu, upozornili odborníci na konferenci v Londýně. Z údajů od charitativní organizace Save the Children vyplývá, že minulý týden bylo jen v Sierra Leone nakaženo 765 nových pacientů, avšak k dispozici je pro jejich léčbu jen 327 nemocničních postelí. Charitativní organizace varovala, že šíření choroby ohrožuje celé zdravotnictví v Sierra Leone. Očekává se, že do konce října se nákaza bude šířit v Sierra Leone rychlostí 10 lidí za hodinu.

OSN varuje, že šíření eboly v sousední Libérii je stejně tak znepokojující, a požaduje razantní mezinárodní reakci, aby epidemie nezlikvidovala celou západní Afriku i další svět. Anthony Banbury, šéf nové mise OSN pro mimořádnou reakci na ebolu, upozornil, že se počet případů Eboly zdvojnásobuje každých 20 dní.

Poslanci britské Dolní sněmovny z jejího výboru pro mezinárodní rozvojovou pomoc konstatovali, že škrty v britské rozvojové pomoci pro Sierru Leone a pro Libérii i neschopnost Británie řádně dohlížet na rozdělování této pomoci v cílových zemích zřejmě přispěly k rozšíření epidemie eboly. V ostře kritické zprávě výbor konstatuje, že epidemie eboly "dokazuje, jak nebezpečné je ignorovat nejméně rozvinuté země na světě". Zpráva varuje, že epidemie hrozí zlikvidovat výsledky předchozích britských humanitárních investic do těchto zemí ve výši 20 milionů liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5970

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2014