Hongkong: Čína přitvrdila svůj postoj, protesty pokračují

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Čínský Lidový deník plně podpořil hongkongského správce Leung Chun-yinha a čínský ministr zahraničí vyslal varování Západu

Ve čtvrtek Peking přitvrdil svůj postoj proti prodemokratickým aktivistům v Hongkongu, zatímco tamějsí studenti obléhali vládní úřady a požadovali, aby odstoupil hlavní správce kolonie.

Lidový deník, oficiální list Komunistické strany Číny, napsal, že Čína je "velmi spokojena" s Leung Chung-yinhem a má plnou důvěru v jeho vedení. Dala najevo, že Peking nebude ochoten tohoto politika prodemokratickým aktivistům obětovat.

Komentář na titulní straně listu také podpořil policii v Hongkongu a její zásahy proti "protizákonné činnosti". Komentář zaútočil na demonstranty, že porušují zákon, porušují pořádek a ochromují prosperitu. Obvinil demonstranty, že se snaží zatáhnout region do chaosu.

Čínský ministr zahraničí Wang Yi varoval během návštěvy Washingtonu zahraniční vlády, aby v Hongkongu nezasahovali. Označil demonstrace v Hongkongu za protizákonné. Americký ministr zahraničí John Kerry zdůraznil, že Spojené státy podporují zavedení všeobecného hlasovacího práva v Hongkongu, jak je to včleněno do čínské ústavy.

Bylo oznámeno, že se mimořádně čínský ministr zahraničí a americký ministr zahraničí znovu měli setkat ve středu na žádost čínské delegace.

Čína v minulosti přislíbila Hongkongu, že tam do roku 2017 zavede všeobecné hlasovací právo, avšak v poslední době rozhněvala většinu jeho občanů tím, že si vyhradila právo přísně vybírat navržené kandidáty do těchto voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
7782

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014