Argentinu v kauze bankrotu uznali vinnou z pohrdání soudem

30. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Argentina byla v konfliktu s věřiteli shledána vinnou z pohrdání soudem. Tak zní rozsudek z 29. září vynesený soudem v New Yorku. Trest bude stanoven později.

Soud opakovaně vyzval Argentinu, aby se s věřiteli dohodla, nicméně Buenos Aires jim nechce poskytnout výhodnější podmínky než majitelům restrukturalizovaných obligací.

V letech 2005-2010 Argentina restrukturalizovala 93% státního dluhu, který zůstal po největším bankrotu v historii v roce 2001. Majitelé obligací dostali nabídku na výměnu za za nové cenné papíry s diskontem kolem 70% původní ceny. Nicméně majitelé asi 7% dluhopisů, vesměs spekulativní investiční fondy, na restrukturalizaci nepřistoupili a žádají 100% umoření dluhu.

Newyorský soud se postavil na stranu věřitelů a nařídil Argentině vyplatit jim 1,33 miliard dolarů. Koncem letošního července rozhovory s fondy skončily bezvýsledně a Argentina se technicky ocitla v bankrotu. Mezitím Buenos Aires odmítá považovat situaci za bankrot a tvrdí, že země své povinnosti vůči věřitelům plní.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8461

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014