Americké a kanadské stíhačky vzlétly proti ruským letounům

20. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Dvě americké stíhačky vzlétly ve čtvrtek proti šesti ruským letounům, které se přibližovaly americkému vzdušnému prostoru u Aljašky. Dva kanadské letouny zasáhly proti dvěma ruským bombardérům, které se přibližovaly ke kanadskému vzdušnému prostoru. Informoval o tom systém protivzdušné obrany Severní Ameriky NORAD.

Americký představitel sdělil reportérce CNN Barbaře Starrové, že podle Washingtonu mají incidenty vztah k návštěvě ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v Severní Americe. Spojené státy slíbily Ukrajině nesmrtící pomoc v hodnotě 46 milionů dolarů (částka odpovídá přibližně ceně pěti moderních německých tanků Leopard 2A7, nebo čtvrtině ceny jednoho amerického stíhacího bombardéru F-35A - pozn. KD) určenou na boj proti proruským povstalcům.

Ruské letouny letěly asi 55 námořních mil (100 km) od aljašského pobřeží a asi 40 námořních mil (74 km) od pobřeží Kanady, oznámil kapitán Jeff Davis z NORAD.

Dva letouny F-22 z Aljašky stíhaly dva ruské létající tankery Il-78, dvě stíhačky MiG-31 a dva strategické bombardéry Tu-95. Ruské letouny se otočily a vrátily nazpět směrem k Rusku.

Kanadské letouny CF-18 stíhaly ruské Tu-95 v Beaufortově moři.

Ačkoliv letouny nevstoupily do vzdušného prostoru, vlétly do americké obranné identifikační zóny západně od Aljašky a do obdobné kanadské zóny.

NORAD v posledních pěti letech stíhal více než 50 ruských letounů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7810

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014