Německá vláda se zúčastnila demonstrace proti antisemitismu

15. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Graumann poznamenal, že kritika izraelské vlády je přijatelná, ale hranice mezi odmítáním rozhodnutí státu a nenávistí k jeho lidu nesmí být nikdy zamlžena.

Německá židovská obec se sešla na demonstraci proti antisemitismu. Kabinet kancléřky Merkelové se jí také zúčastnil a vyslovil se proti nenávisti, která byla nedávno znova podnícena, když Izrael zahájil ofenzívu v pásmu Gazy.

Dav se v neděli shromáždil u Braniborské brány v Berlíně, aby protestoval proti vlně antisemitismu v Německu. Akci zorganizovala Ústřední židovská rada v Německu s odvoláním na prudký nárůst agrese a násilí proti židovské menšině.

Předseda rady Dieter Graumann sdělil demonstrantům, že protest se stal nezbytným po "nejhorší antisemitské rétorice za mnoho let". Graumann poznamenal, že kritika izraelské vlády je přijatelná, ale hranice mezi odmítáním rozhodnutí státu a nenávistí k jeho lidu nesmí být nikdy zamlžena.

"Čeho je moc, toho je příliš... Jsme tu proto, abychom jako jeden společně [řekli]: Pro nenávist k Židům tu není místa!"

Demonstrace se zúčastnili členové vlády včetně kancléřky. K dalším prominentním hostům patřili prezident Gauck, hlava německé biskupské konference kardinál Reinhard Marx a hlava Německé evangelické církve Nicolaus Schneider.

Akce se zúčastnilo asi 4 000 osob. Kancléřka Merkelová na demonstraci prohlásila, že židovský způsob života je součástí německé identity, a že si přeje, aby se Židé v Německu cítili bezpečně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6485

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2014