V Moskvě vrátili na historické místo památník Felixe Dzeržinského

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

V Moskvě na Lubjanském náměstí znova instalovali památník Felixe Dzeržinského, zakladatele sovětské státní bezpečnosti (Čeky). Socha se objevila na svém historickém místě, kde se nacházela před změnou sovětského režimu.

Nový památník má velikost člověka střední postavy a je umístěn na podstavci.

První památník byl zřízen v roce 1958 v Moskvě naproti hlavní budově státní bezpečnosti OGPU-NKVD-NKGB-MGB-KGB podle projektu sochaře Jevgenije Vučetiče. V roce 1991 byl památník demontován a později přemístěn do Uměleckého parku MUZEON za Centrálním domem umělců.

V říjnu 2013 Moskevské městské zastupitelstvo rozhodlo o obnovení památníku a jeho návratu na Lubjanské náměstí. Za obnovu památníku hlasovali mnozí obyvatelé Moskvy.

Felix Edmundovič Dzeržinskij byl bolševický revolucionář, vládní a politický činitel SSSR a zakladatel Všeruské mimořádné komise (VČK, Čeka). Tato organizace byla vojenskou a bezpečnostní odnoží bolševické strany a sehrála klíčovou roli v období rudého teroru. Její jednotky hlídaly pracovní tábory, provozovaly koncentrační tábory Gulag, prováděly rekvizice potravin, pronásledovaly politické oponenty, včetně jejich hromadných poprav. Také potlačovaly povstání dělníků, rolníků a vojáků. Po roce 1922 prošla Čeka sérií reorganizací a názvy následnických organizací se rychle měnily.

Střední odhad počtu obětí Čeky v letech 1917-1922 hovoří o 250 000 zabitých. Mnoho tisíc odpůrců režimu, ale i dalších osob, bylo Čekou zatčeno, mučeno nebo zabito.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7820

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014