Ještě bychom neměli nad příměřím na Ukrajině lámat hůl

8. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Ústřední otázkou je, zda nejnovější bombardování je projevem pokrytectví z Ruska, anebo, jak Moskva tvrdí, že má Moskva menší míru kontroly nad povstalci, než se domnívají západní vlády. Ta otázka je otevřená. Ovšem existují přesvědčivé důvody, proč Putin i Porošenko, pokud ne vzbouřenci, mají zřejmě upřímný zájem o ukončení bojů a proč zřejmě Putin je lépe než kdy předtím schopen to prosadit, píše Mary Dejevsky v deníku Guardian.

Porošenkovy zájmy jsou jasné: po původních úspěších jeho armáda prohrává a riskuje, že prohraje ještě víc. Chování ukrajinských jednotek začíná být kritizováno mezinárodními lidskoprávními organizacemi. Porošenko vypsal všeobecné volby a potřebuje aspoň minimální dohodu s východem, má-li Ukrajina zůstat celá.

Když Putin nedávno řekl, že by mohl dobýt Kyjeva do čtrnácti dnů, kdyby chtěl, bylo to všeobecně interpretováno jako hrozba. Zdá se však, že měl spíš na mysli zdůraznit, že to nebylo jeho úmyslem. To by mohlo znamenat, že respektuje současné hranice Ukrajiny a mohlo by se to stát klíčovým principem mírové dohody.

Putin doma čelí rostoucím hospodářským problémům, jen částečně v důsledku sankcí. Proč by chtěl přijmout obrovské náklady na vydržování východní Ukrajiny? Rusko hlavně požaduje, aby rusky mluvící Ukrajinci na východu země nebyl zbaveni svých práv.

Navrhovaná mírová dohoda poskytuje východu země "zvláštní status", včetně značné míry autonomie. To je něco, co Putin může doma prezentovat jako úspěch. Vzdát se nároku na celou Ukrajinu, což by bylo důsledkem připravované mírové dohody, je pro Putina vnitropoliticky rizikem. Ale stejně je pro něho rizikem vyhlídka na další ruské mrtvé. Putin velmi dobře ví, že ruské veřejné mínění by se mohlo velmi rychle postavit proti němu tak, jak ho rychle podpořilo po anexi Krymu.

Putin je možná také více schopen ovládat proruské vzbouřence na Ukrajině. Pokud, jak je zjevné, byly vojenské úspěchy vzbouřenců v nedávné době důsledkem ruské pomoci, tato pomoc může být i odmítnuta. A vzbouřenci nyní mají také zájem na míru. Porošenko udělal obrovský ústupek a nechal s nimi jednat v Minsku.

Existuje samozřejmě množství nebezpečí. Porošenkova autorita už není, co byla po květnových volbách. A pokud se mu nepodaří splnit své přísliby, Putin by mohl odmítnout splnit svoje. To by mohlo pak vést ke konfrontaci východu a západu, čehož se všichni obávají. Proto je v zájmu všech, aby toto příměří fungovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9073

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014