Channel Four News: Ukrajina na východě země prohrává

5. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News Matt Frei: Nejprve na Ukrajinu, kde, jak se zdá Rusko vítězí a svědci líčí ústup ukrajinské armády po celém východě Ukrajiny. Také přicházejí zprávy o intenzivních bojích nedaleko přístavu Mariupol na jihu. Proruští bojovníci se blíží k tomuto městu. Naše mezinárodní editorka Lindsey Hilsum strávila dnešek 25 kilometrů od ruské hranice, ve vzbouřenci ovládaném městě Luhansk, kde ukrajinská armáda byla na rychlém ústupu. Dnes večer je v Severodoněcku, v městě, které ovládá ukrajinská armáda. Lindsey?

Lindsey Hilsum: Matte, musím říci, že Newport ve Walesu se zdá být opravdu daleko od východní Ukrajiny, kde právě jsem. Politikové z EU znovu hovoří o sankcích proti Putinovi, generální tajemník NATO znovu odsoudil ruského vedoucího představitele za to, co se nyní označuje za invervenci, možná dokonce invazi na Ukrajinu. Zde jsem se dotazovala lidí celý den a říkají mi, že to o čem se jedná ve Walesu, na jejich život tady nemá absolutně žádný dopad. Veškerá pozornost se soustřeďuje na Mariopol, přístav na jihu. Avšak tady na severy byly viděny velké kolony ruských ozbrojených vozidel, zde na ukrajinské straně hranice. A lidi, s nimiž tady hovořím, mi říkají, že Rusové střílejí přes hranici do Ukrajiny rakety. Děje se to poslední tři dny. A dnes jsme to viděli sami, když jsme se vydali do vojenského tábora jen několik hodin po útoku.

Dnes ráno ubytovna vojáků ještě hořela po nočním útoku. Všichni byli ve stráži, bylo mi vysvětleno, tak jen málo lidí bylo v ubytovně. Naložili mrtvého kolegu na ozbrojený transportér. Ranění byli už odvezeni do nemocnice. Občas vybuchovala munice. Skladiště s municí bylo také přímo zasaženo. Ukrajinská ozbrojená postavení ve vesnici Dimitrivka leží pouhých 25 kilometrů od ruské hranice. Vojáci, s nimiž jsme mluvila, kteří nechtěli hovořit na kameru, sdělili, že tábor byl zasažen raketami Smerč, odpálenými z Ruska.

Ukrajinští vojáci tvrdí, že dnes brzo ráno bylo toto místo zasaženo raketami. A říkají velmi jasně, že to nebyli vzbouřenci, že to byli Rusové. Ukrajinská armáda je nyní na ústupu.

Někteří vojáci sbírají munici, a jiný materiál. Není tady žádné velení. Připravují se na odchod.

Viděli jsme desítky vojenských vozidel, jak se stahují po hlavní silnici směrem na západ. Místní lidé svědčí o tom, že ve vzduchu viděli ruská bezpilotní letadla.

Místní mladík civilista, Max Tokariev, zaměstnanec kavárny: Za poslední dva dny vám mohu říci, že ruské bezpilotní výzvědné drony létaly nad vesnicí Poběda. A potom dělostřelectvo tuto oblast zničilo. Dnes ráno v 5.30 se octla vesnice Dimitrivka pod útokem. Vojáci, kteří ustupovali, sdělili, že došlo ke čtyřem útokům raketami Smerč. Jedna zasáhla přímé centrum jejich skupiny.

Lindsey Hilsum: Dál na severu odjížděla vozidla taktickou základnu Orichovetsk, vezla zařízení a vojáky. Ukrajinci tu měli své hlavní komunikační centrum, nějaké dělostřelectvo a ženisty. Přiletěl vrtulník. Ústup na tomto místě byl rychlý, ale dobře organizovaný.

Možná, že ústup byl nařízen před pátečním příměřím. Prezident Porošenko naznačil, že možná existuje nějaká dohoda mezi ním a vzbouřenci. Prezident Putin také hovořil o dohodě. Vojáci se usmívali a mávali, ale při rozhovoru mimo kameru byli plní trpkosti. "Naši velitelé jsou zbabělci," řekli. "NATO by mělo vědět, že se Putin nezastaví na Ukrajině tak, jak se Hitler nezastavil v Polsku."

NATO přislíbilo výcvik a zbraně pro ukrajinskou armádu. Avšak ten vzdálený příslib nepřináší nic těm, kdo nyní ustupují před daleko mocnějšími dnešními ruskými zbraněmi.

Matt Frei: Lindsey, situace je tak proměnná, tam kde jste. Myslíte si, že v pátek bude možná vyhlášeno příměří, anebo padne onen důležitý přístav Mariopol do rukou proruských vzbouřenců?

Lindsey Hilsum: Myslím si, že by přes noc mohlo dojít k útoku na Mariopol, situace tam na jihu se zdá být nesmírně napjatá. Příměří závisí na jednání v Minsku v Bělorusku. Ale vládne zmatek a tady u Luhansku lidé vůbec nevěří v takové příměří. Říkají, že nyní, když ukrajinská armáda odjela, mají všechny trumfy v rukou Rusové. A i kdyby došlo k příměří, co to znamená? Zmrazený konflikt, konflikt, kde o všem bude rozhodovat Rusko. V této části Ukrajiny vláda v Kyjevě opravdu nerozhoduje o tom, co se tady děje. Je to přijatelné pro NATO? Zřejmě ano. Když neudělají nic, co by v tom prezidentu Putinovi zabránilo. A je velmi obtížné si představit, co by vůbec NATO mohlo v této věci udělat.

0
Vytisknout
9523

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014