Holandské úřady zveřejní 9. září předběžné výsledky vyšetřování katastrofy malajského letadla

4. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Holandské úřady, které stojí v čele mezinárodního vyšetřování sestřelení malajského letu MH17 nad východní Ukrajinou plánují zveřejnit příští týden svou předběžnou zprávu.

Holandská Rada pro bezpečnost konstatovala ve čtvrtek, že zpráva bude obsahovat věcné informace, založené na dosažitelných zdrojích. Mluvčí rady Wim van der Weegen uvedl, že těmito zdroji jsou mj. záběry ze satelitů, radarové podrobnosti a data z černých skřínek letadla.

Vyšetřovatelé nenavštívili místo katastrofy, které se nachází uprostřed bojů na Ukrajině, kde letadlo dne 17. června havarovalo, přičemž zahynulo všech 298 osob na palubě, ale měli z místa fotografie, uvedl.

Zpráva vysvětlí, k jakým závěrům dospěli vyšetřovatelé, ale nebude nikoho obviňovat. "Toto vyšetřování srovnalo všechny zdroje a zkoumalo, zda spolu souhlasí," uvedl. "Vyšetřování dále intenzivně pokračuje a definitivní zpráva bude zveřejněna do roka, podle mezinárodních předpisů o civilní letecké dopravě."

Letadlo MH17 bylo sestřeleno při letu z Amsterodamu do Kuala Lumpur nad územím Ukrajiny, které ovládali proruští separatisté. Obětí pocházeli z 10 zemí, většina jich byla Holanďané, ale na palubě letadla také bylo mnoho Malajců a Australanů.

Proruští vzbouřenci na Ukrajině popřeli odpovědnost za sestřelení letadla, ale jeden vysoký vzbouřenecký činitel sdělil tiskové kanceláři Associated Press, že letadlo bylo sestřeleno vzbouřenci.

Holandsko koordinuje trestní vyšetřování katastrofy, které probíhá v celé řadě zemí, včetně Austrálie, Belgie, Malajska a Ukrajiny.

Pozůstatky obětí - avšak zřejmě ne všech - byly sebrány z místa katastrofy a odeslány do Holandska. Zatím bylo identifikováno 183 osob. Prohledávání místa katastrofy skončilo dne 6. srpna, protože vyšetřovatelé byli ohrožováni pokračujícími boji v oblasti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8229

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2014