Barack Obama zintenzivnil protiruskou rétoriku

29. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident vyloučil americký vojenský zásah, avšak varoval, že akce Moskvy budou mít pro Rusko "další náklady a následky"

Barack Obama obvinil Rusko, že posílá vojáky na Ukrajinu a že nese odpovědnost za zhoršení násilí v této zemi. Na tiskové konferenci ve Washingtonu konstatoval americký prezident, že Rusko povzbuzuje, poskytuje výcvik, vyzbrojuje a financuje separatisty v regionu a varoval Moskvu, že bude čelit další izolaci.

Obama dodal: "Rusko úmyslně a opakovaně porušilo suverenitu a územní integrity Ukrajiny a nové záběry ruských jednotek na Ukrajině to světu ukazují jasně. Dochází k tomu v době, kdy ukrajinské jednotky získávají navrch nad separatisty."

Obama znovu vyloučil americký vojenský zásah, ale tvrdil, že vzrůstající angažmá Ruska na Ukrajině "povede jen k dalším nákladům a následkům pro Rusko" v důsledku uvalení dalších sankcí.

Obama řekl: "V důsledku svých akcí a podstatných sankcí, které jsme uvalili spolu se svými evropskými a mezinárodními partnery je Rusko už nyní více izolováno než kdykoli od ukončení studené války. Kapitál z Ruska prchá. Investoři tam nepřicházejí. Hospodářství je v úpadku."

Dodal, že znovu potvrdil americkou "neochvějnou podporu Ukrajině a jejímu lidu", až v září Bílý dům navštíví prezident Petro Porošenko.

"Nepodnikneme vojenské akce pro vyřešení ukrajinského problému. Mobilizujeme mezinárodní společenství, aby vyvíjelo nátlak na Rusko," řekl reportérům.

Obamovy výroky jsou reakcí na fotografie ruských vojáků v uniformě a ruské zbraně v akci a na obnovenou ofenzívu proti ukrajinským vojákům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11422

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014