Erdogan plánuje rozšiřovat prezidentské pravomoci

29. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

První přímo zvolený turecký prezident Recep Erdogan se ujímá úřadu a mnozí tvrdí, že nedokáže splnit svůj slib zastupovat všechny občany. Kritici se také obávají jeho autokratické vlády.

Poté co Erdogan získal 52% hlasů, netrvalo to dlouho a začaly chodit povinné, politicky korektní gratulace. Avšak předsedové Evropské komise Evropské rady by neměli spoléhat, že Erdogan splní jejich přání ohledně usmíření v zemi.

Erdogan oznámil, že hodlá zahájit "novou éru" a nevracet se ke starým sporům, ale zatím to nedodržel. Před oficiální inaugurací pohrozil, že se 1. září nezúčastní ceremonie, pokud Metin Feyzioglu, předseda právnické komory, promluví na této slavnosti. Před třemi měsíci Ergodan přerušil projev tohoto právníka. Nicméně kasační soud Erdoganův požadavek odmítá a poukazuje na to, že odporuje Evropské úmluvě o lidských právech a zásadě svobody projevu zakotvené v ústavě.

Mezitím se akademici přou o to, zda a případně nakolik Erdogan překrucuje ústavu, nebo ji dokonce přímo porušuje, když se dál účastní aktivit své Strany spravedlnosti a rozvoje, která má v parlamentu absolutní většinu. Podle ústavy má být prezident v domácí politice neutrální.

Erdoganův předchůdce Abdullah Gull chápal, že má plnit reprezentativní roli, a choval se podle toho. Distancoval se od vládní strany a snažil se navázat dobré vztahy s opozicí.

Avšak Erdogan podle Ibrahima Kaboglua, profesora ústavního práva na Marmarské univerzitě v Istanbulu, provádí "ústavní převrat". Zůstal totiž v čele vlády i po zvolení prezidentem, ačkoliv ji podle profesora měl okamžitě opustit, k čemuž ale dojde teprve později, neboť postupně se má stát premiérem Ahmed Davutoglu.

Vláda obvinění kvůli spojování funkce prezidenta a premiéra odmítá a tvrdí, že ústava to nezakazuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6520

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014