Porošenko v podstatě obvinil Rusko z invaze na Ukrajinu

28. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v podstatě obvinil Rusko, že provedlo invazi do jeho země. Konstatoval, že Rusko vyslalo vojska přes hranici na Ukrajinu na podporu separatistů, kteří nyní bojují na východě Ukrajiny na dvou frontách.

"Nedávné ruské akce jasně dokazují, že Moskva otevřeně zatahuje Ukrajinu a celý svět do plné války," konstatoval ukrajinský ministr zahraničí v prohlášení.

Porošenko zrušil svou plánovanou cestu do Turecka a požadoval naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN poté, co se prohloubila ukrajinská krize na základě zpráv o tom, že ruská vojska nyní nově pronikla až k jihovýchodnímu pobřeží Ukrajiny.

"Ruská vojska prakticky vstoupila na Ukrajinu," řekl Porošenko v prohlášení.

Porošenko nenazval vstupy ruských vojsk na Ukrajinu otevřenou invazí, ale svolal mimořádnou schůzi ukrajinské rady národní bezpečnosti k debatě o ruských akcích. "rozhodl jsem se zrušit svou pracovní návštěvu Turecka v důsledku vážného zhoršení situace v doněckém regionu, zejména v Amvrosijivce a Starobeševu, protože na Ukrajinu byla přivedena ruská vojska. Prezident dnes musí zůstat v Kyjevě."

V Bruselu sdělil jeden činitel NATO tiskové kanceláři Reuters, že je Severoatlantické společenství přesvědčeno, že nyní na Ukrajině bojuje více než 1000 ruských vojáků. Rusko své vojenské angažmá na Ukrajině popírá. Vladimír Putin se vyjádřil, že "krize na Ukrajině není naše věc, je to vnitropolitická ukrajinská záležitost."

Putinova slova však jsou v ostrém kontrastu s realitou. Bojovníci i zbraně mají už dlouho možnost se volně přesunovat přes nehlídanou část hranice Ruska s Ukrajinou a reportéži v Novoazovsku nedaleko ruské hranice uvádějí, že se v městě v posledních dnech objevilo to, co vypadá jako rychle přestříkané ruské vojenské zařízení. Ukrajinští činitelé uvádějí, že Novoazovsk je pod plnou kontrolou ruské armády.

Ruské výmluvy znějí stále méně přesvědčivě. I když Putinovy akce na Ukrajině podporuje drtivá většina Rusů, v Rusku se začínají ozývat kritické hlasy proti rostoucím důkazům, že Rusko vede tajně válku. Michail Chodorkovskij, donedávna nejbohatší muž v Rusku, který byl koncem loňského roku propuštěn z vězení, zdůraznil, že Rusové by neměli mlčet o tom, že ruští vojáci jsou zabíjeni na Ukrajině a tajně pohřbíváni.

"Bojujeme na Ukrajině, je to opravdová válka," napsal bývalý oligarch. "Naše úřady o tom vždycky lžou, v osmdesátých letech lhaly o Afghánbistánu, v devadesátých letech o Čečně a nyní lžou o Ukrajině. Proč mlčíme? Stali jsme se zbabělci? Bojíme se dokonce i dnes myslet?"

Příbuzní některých ruských vojáků zajatých na Ukrajině apelovali na Putina a na ministerstvo obrany, aby přivedl zajatce domů živé.

Kyjev ve čtvrtek apeloval na západní spojence o další podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9251

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014