Expert: Video z Ukrajiny zachycuje ruský tank, který nebyl nikdy exportován

28. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Rusko soustavně popírá, že by posílalo tanky na Ukrajinu, a tvrdí, že vozidla používaná separatisty musela být ukořistěna ukrajinské armádě.

Ale nyní experti z Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) v Londýně sdělili BBC, že v separatistické koloně na východní Ukrajině identifikovali ruský tank, který podle nich mohl přijet pouze přes ruskou hranici.

Analytik Joseph Dempsey studoval videozáznam údajně pořízený 26. srpna ve Sverdlovsku na východní Ukrajině. Video ukazuje konvoj vojenských vozidel.

(Byla provedena geolokace tohoto videozáznamu, ZDE.)

Kolona zahrnovala nejméně tři tanky varianty T-72B1, kterou v minulosti používala Ukrajina. Avšak v čase 1:40 se v záběru objevuje modernější varianta T-72BM Rogatka (Prak) ZDE, jejíž přítomnost je mnohem významnější.

Tento tank je vybaven charakteristickým výbušným reaktivním pancéřováním typu Kontakt-5 na věži. Ruská armáda jej používá ve velkých počtech, ale není známo, že by byl někdy prodán do zahraničí.

Rusko dosud v ukrajinském konfliktu používalo strategii tzv. "plausible deniability", popíralo, že separatisty podporuje. První zdokumentované separatistické tanky byly typu T-64BV, který tvoří většinu parku ukrajinských sil. Předpokládalo se tedy, že jde o stroje kořistní, ze skladů armády na územích, kde probíhají boje.

Nicméně 14. června NATO publikovalo ZDE důkazy, že tyto tanky mohou pocházet z Ruska. Ačkoliv tento typ byl stažen z aktivní služby v ruské armádě, velké množství zůstalo ve skladech a mohlo být dodáno separatistům.

Nicméně zatímco v případě variant tanků používaných ukrajinskou armádou mohlo Rusko stále tvrdit, že jde o ukořistěné exempláře, tank T-72BM, který Ukrajina nemá ve výzbroji, takto získán být nemohl, protože je používán výhradně ruskou armádou.

Ukrajinská strana nedávno předložila důkazy o zajetí skupiny ruských výsadkářů. Sdružení Výbor matek ruských vojáků tvrdí ZDE, že na Ukrajině je nasazeno nejméně 15 000 ruských vojáků. Podle představitele "Doněcké lidové republiky" Alexandra Zacharčenka ruští vojáci bojující na straně separatistů "jsou na dovolené" ZDE.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11742

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014