USA: Vyžádá si situace ozbrojený zásah?

18. 8. 2014

čas čtení 5 minut

FERGUSON - Čínští a ruští představitelé varují před potenciální humanitární krizí v neklidné americké provincii Missouri, kde prastaré komunální spory přerostly v plnokrevné násilí, paroduje styl zahraničního zpravodajství Max Fisher.

"Musíme využít všechny prostředky, které máme k dispozici, abychom ukončili násilí a obnovili klid v regionu," řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve vystoupení na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN k americké krizi.

Krize vypukla před týdnem ve Fergusonu, zapadlé vísce v Missouri, která je ohniskem sektářského napětí. Státní bezpečnostní složky zastřelily neozbrojeného muže, což podle regionálních analytiků rozhněvalo místní obyvatele, když na povrch vypluly hluboko tkvící sektářské neshody. Režimní bezpečnostní složky brutálně potlačily převážně pokojné protesty a krizi tím zhoršily.

Amerika byla v posledních letech sužována politickou nestabilitou a protesty, což podle analytiků může představovat živnou půdu pro extrémisty.

Missouri, velmi vzdálená od nablýskaného hlavního města Washingtonu, je zdánlivě ovládána charismatickým, ale problematickým představitelem jménem Jay Nixon, který se zdá být neschopen úspěšně zasáhnout a kladl odpor úsilí o zprostředkování ze strany představitelů centrální vlády. Aby věci byly ještě složitější, prezident Obama je sám příslušníkem menšinové sekty protestující ve Fergusonu, městě v rozhodující míře ovládaném příslušníky většinové americké sekty "bílých".

Analytici studující nepřehledný americký politický systém, ve kterém se všechny provincie těší jakoby samostatné samosprávě, varují, že se Nixon může chopit příležitosti a podniknout kroky proti oslabeným městským představitelům ve Fergusonu. Provinciální legislativní orgán v Missouri, tradiční "rada šúra", je ovládán opoziční frakcí. Ačkoliv obavy z vojenského převratu zůstávají slabé, není dosud známo, jak Nixonovi spojenci v hlavním městě zareagují, pokud by krize pokračovala.

Představitelé mezinárodního společenství nyní tvrdí, že se obávají šíření krize.

"Jediné trvalé řešení spočívá v usmíření mezi americkými komunitami a silnějšími bezpečnostními silami v Missouri," řekl čínský prezident Si Ťin-pching v projevu v prázdninovém sídle v Chaj-nanu. "Nicméně můžeme a budeme podporovat umírněné síly, které mohou Americe přinést stabilitu. Takže budeme dál sledovat širší strategii, která posiluje Američany v úsilí čelit této krizi."

Siovy komentáře jsou široce chápány jako příznak toho, že Čína začne vyzbrojovat umírněné frakce v Missouri, v naději, že tím přečíslí darebácké režimní sily a předejde extrémismu. Neznámý počet vojenských "poradců" z řad kurdských pešmergů odcestoval do oblasti konfliktu, aby pomohl obnovit bezpečnost. Od počátku krize v USA vzrostl prodej střelných zbraní.

Analytici varují, že se násilí může rozšířit do ropných oblastí jako Oklahoma nebo dokonce přerušit přísun amerického piva, jednoho z nejvydatnějších zdrojů tohoto nápoje na světě, a může poskytnout úrodnou půdu extrémistům. Ačkoliv není známo, že by se al-Kajdá uchytila v Missouri, její představitelé se již dříve zmínili, že zde mají jistá aktiva.

Ačkoliv Missouri je v zahraničí proslavena doutnajícím sektářským napětím a brutálním potlačováním projevů nesouhlasu místním režimem, zahraniční návštěvníci jsou zde vítáni vřele a s pohostinností. V Missouri probíhá nezákonné rozšiřování dřínů a pivovarů a stát se nachází ve střední části Spojených států, jemuž Američané kupodivu říkají Středozápad, ačkoliv leží blíže k východní části země.

Mezi Američany je stát Missouri znám coby rodiště Marka Twaina, provinciálního spisovatele z řad skromné, ale ceněné literární kultury, a jako místo vzniku Budweiseru, tradičního amerického alkoholického nápoje. Budweiser je nyní vlastněn belgickou firmou, což ukazuje, jak globalizace transformuje dokonce i tento odlehlý kout Spojených států. Analytici tvrdí, že některé americké komunity se ocitly v potížích, když globalizace přesunula pracovní místa do vyspělejších zemí a zhoršila tamní nestabilitu.

Místní obyvatelé jedí pochoutku zvanou barbecue připravovanou z vepřových žeber a živí se tradičními řemesly jako zemědělství a letecké strojírenství. Regionální obchodní centrum je známo jako Saint Louis, nese jméno francouzského krále z 13. století, což představuje dědictví Missouri coby vzdáleného a nebezpečného koutu francouzského impéria.

Ačkoliv ulice Fergusonu zůstaly v pátek klidné, ve vzduchu visí hmatatelné napětí a nejistota. Představitel čínského velvyslanectví se odmítl k situaci vyjádřit, avšak vyzval všechny strany, aby prokázaly zdrženlivost a respekt k zákonu. V Moskvě kremelští plánovači hlásí, že se připravují k možné vojenské intervenci, pokud by se politická nestabilita rozšířila do nedaleké ropné oblasti známé jako Texas.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14459

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2014